Ennek néhány szakértő járt utána, akik megválaszolták a sokakat foglalkoztató kérdést.
Barbara Nickerson táplálkozás-tudományi szakértő szerint "az élelmiszerekben levő táp- és hatóanyagok viselkedését főzéskor oxigénnel, vízzel és hővel befolyásoljuk. A mikrohullámú hőfejlesztésnél ugyanolyan változások játszódnak le, mint a hagyományos főzésnél, csak jóval gyorsabban. Miel a mikróba kevés víz is elég, kevesebb ásványi anyag és vízben oldódó vitamin oldódik ki az ételből. Azt, hogy más, esetleg kedvezőtlen változások is lejátszódnak-e az élelmiszerekben, alapos vizsgálatokkal kellene bizonyítani."
Dr. A. Bognar, a Német Szövetségi Táplálkozástudományi Kutatóintézet munkatársa:
"Vizsgálatok bizonyítják, hogy a mikrohullámok semmilyen módon nem csökkentik az étel tápértékét. A mikrohullámú készülékekkel a hagyományos eljárásokhoz képest igen gyorsan fel lehet melegíteni az élelmiszert, természetesen a csecsemőtápszereket is. A gyorsaság elősegíti a vitaminok megmaradását. Jelenlegi ismereteink alapján leszögezhetjük, hogy a mikrohullámú sütőben készített élelmiszer nem veszélyezteti az egészséget."
Dr. J. H. Bernhardt és dr. K. W. Bögl: "Mai ismereteink szerint a mikrohullám a hagyományos melegítési eljárásokhoz képest semmilyen negatív hatást nem gyakorol az élelmiszerekre. Igaz, hogy minden melegítési eljárás drasztikus változásokat idéz elő, de hát éppen ez a célja. Sajnos, mindenféle melegítés bizonyos nem kívánatos kísérőjelenségekkel is jár, mint például a vitaminok kisebb-nagyobb mértékű leépülése. Jelenlegi tudásunk szerint mégis alaptalanok a mikrohullámú készülékekben való melegítéssel, főzéssel kapcsolatos félelmek."
Dr. K. Paulus professzor, a Német Táplálkozástudományi Intézet munkatársa szerint az"élelmiszerek melegítésénél a mikrohullám a tápanyagok értékének és az érzékszervi minőség (küllem, íz, szerkezet) megőrzésének szempontjából egyaránt előnyös."
Hess, mikrohullámú készülékek fejlesztésével foglalkozó mérnök: "Mi mérnökök nem vizsgáltuk külön ezt a kérdést, de gyakran folyatunk eszmecserét táplálkozástudományi szakemberekkel. Állításaik következetesen egy irányba mutatnak: a vitaminok és ásványi anyagok a mikrósütőben jobban megmaradnak, mint a hagyományos főzésnél, és az élelmiszereket semmilyen káros hatás nem éri a mikróban."
További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!