Jump to content

Mi történik az étellel a mikrohullámú sütőben?

2017. 02. 02. 19:05

A mikró használat során számot fenntartás felmerül. Például, hogy a mikrohullám negatív hatást gyakorol az élelmiszerekre, veszendőbe megy a vitamin, hatására megváltoznak a fehérjék. Mivel mikrohullámmal csecsemőtápszerek is kényelmesen melegíthetők, a kérdés sokakat foglalkoztat.

Ennek néhány szakértő járt utána, akik megválaszolták a sokakat foglalkoztató kérdést.

Barbara Nickerson táplálkozás-tudományi szakértő szerint "az élelmiszerekben levő táp- és hatóanyagok viselkedését főzéskor oxigénnel, vízzel és hővel befolyásoljuk. A mikrohullámú hőfejlesztésnél ugyanolyan változások játszódnak le, mint a hagyományos főzésnél, csak jóval gyorsabban. Miel a mikróba kevés víz is elég, kevesebb ásványi anyag és vízben oldódó vitamin oldódik ki az ételből. Azt, hogy más, esetleg kedvezőtlen változások is lejátszódnak-e az élelmiszerekben, alapos vizsgálatokkal kellene bizonyítani."

Dr. A. Bognar, a Német Szövetségi Táplálkozástudományi Kutatóintézet munkatársa:

"Vizsgálatok bizonyítják, hogy a mikrohullámok semmilyen módon nem csökkentik az étel tápértékét. A mikrohullámú készülékekkel a hagyományos eljárásokhoz képest igen gyorsan fel lehet melegíteni az élelmiszert, természetesen a csecsemőtápszereket is. A gyorsaság elősegíti a vitaminok megmaradását. Jelenlegi ismereteink alapján leszögezhetjük, hogy a mikrohullámú sütőben készített élelmiszer nem veszélyezteti az egészséget."

Dr. J. H. Bernhardt és dr. K. W. Bögl: "Mai ismereteink szerint a mikrohullám a hagyományos melegítési eljárásokhoz képest semmilyen negatív hatást nem gyakorol az élelmiszerekre. Igaz, hogy minden melegítési eljárás drasztikus változásokat idéz elő, de hát éppen ez a célja. Sajnos, mindenféle melegítés bizonyos nem kívánatos kísérőjelenségekkel is jár, mint például a vitaminok kisebb-nagyobb mértékű leépülése. Jelenlegi tudásunk szerint mégis alaptalanok a mikrohullámú készülékekben való melegítéssel, főzéssel kapcsolatos félelmek."

Dr. K. Paulus professzor, a Német Táplálkozástudományi Intézet munkatársa szerint az"élelmiszerek melegítésénél a mikrohullám a tápanyagok értékének és az érzékszervi minőség (küllem, íz, szerkezet) megőrzésének szempontjából egyaránt előnyös."

Hess, mikrohullámú készülékek fejlesztésével foglalkozó mérnök: "Mi mérnökök nem vizsgáltuk külön ezt a kérdést, de gyakran folyatunk eszmecserét táplálkozástudományi szakemberekkel. Állításaik következetesen egy irányba mutatnak: a vitaminok és ásványi anyagok a mikrósütőben jobban megmaradnak, mint a hagyományos főzésnél, és az élelmiszereket semmilyen káros hatás nem éri a mikróban."

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu | eon.hu | Kép: staticflickr.com, pixabay.com)