Jump to content

Energiamegtakarítás otthon? A független felmérés szerint a TOP 3 megoldás között a nyílászárók! (x)

2023. 12. 05. 10:00

Egyre gyakoribb és fontosabb téma otthonaik energiafelhasználása. Nem csoda, hiszen a közüzemi díjak évről-évre érezhető emelkedése miatt is, építkezéskor vagy felújításakor kiemelt szempont lett a későbbi energiaköltségek optimalizálása. Egy, az év első felében zajló független felmérésből kiderült, mit, miért, de mindenekelőtt milyen sorrendben korszerűsítünk otthonainkban. Előre eláruljuk: a nyílászáróknak fontos szerep jut.

Az építkezéssel járó beruházások mindenki számára komoly kihívást tartogatnak. A szakemberek és a felhasználók különböző igényei és preferenciái határozzák meg különböző döntéseiket. Ezekről kívánt minél többet megtudni a nemrégiben zajló független felmérés, amelyből az is kiderült, milyen eszközöket ítélnek meg későbbi használóik a leghatékonyabbnak egy-egy korszerűsítési projekt esetén - legyen az nagy volumenű, vagy kisebb és egyszerűbb munkával kivitelezhető.

„Az építési beruházások témája azért is izgalmas, mert több szempontot is figyelembe kell venni, csak úgy, mint nyílászáró választáskor. Alapvető különbséget jelent az is, hogy más elvárások fogalmazódnak meg a felhasználók és szakemberek oldalán, így fejlesztéseknek mindkét irányt követnie kell.” - mondta Kocsis Lajos, a PVC ablakprofilokat gyártó GEALAN szaktanácsadója a közelmúltban zajló független felmérés eredményeinek értékeléseként. Az építkezési és felújítási preferenciákat vizsgáló felmérésből kiderült, amelyek az otthon-korszerűsítéshez leggyakrabban használt anyagok. Alábbiakban összeszedtük a leghasznosabb megállapításokat.

Otthon-korszerűsítés: mit, miért, hogyan?

A felmérésből kiderült, hogy a felújítás okai között a TOP 3 szempont tisztán az energiamegtakarítással kapcsolatos. A válaszadók 46%-a jelölte meg a rezsiköltségek, illetve a felhasznált energia csökkentésének lehetőségét. Ebből 18% a közüzemi díjak csökkentése miatt vágna bele ilyen célú építkezésbe vagy felújításba, míg másik 16% kifejezetten a homlokzati hőszigetelés és nyílászárók hatékonyságában látja az energiamegtakarítás kulcsát - felújítók körében ezen belül is az ajtó- és ablakcsere volt a legnépszerűbb felújítási cél.

 

A felmérés több kérdésen keresztül vizsgálta azokat a preferenciákat, hogy a felhasználók mi alapján döntik el, melyik felújítandó elem cseréje mutatkozik meg leginkább az energiaköltségek csökkenésében. A válaszadók 24%-a számára preferáltabbak az elsősorban állagmegóvó, belső javítások és felújítások, mint a csempézés vagy padlóburkolat-csere, tehát a kisebb ráfordítással megoldható feladatok. Azonban ebből az irányból vizsgálva is, második helyen jelennek meg a nyílászárók, pontosabban azok cseréje, mint az energiamegtakarítást legjobban támogató tényezők. Szintén megállapítható, hogy bár egyelőre a kisebb beruházást igénylő munkák előnyt élveznek, a felhasználók hosszútávon a homlokzati elemekben és nyílászárókban, illetve azok jó hőszigetelőképességében látja a legbiztosabb megoldást.

 

Mikor működik jól egy nyílászáró?

„Az ablakok hatékonysága összetett kérdés: nem csak a hőszigetelési-, üvegbefogadási- és szerkezeti teljesítmény számít - ezek mellett fontos a könnyű kezelhetőség és egyre gyakrabban a megjelenés, tehát kifejezetten a dizájnlehetőségek tárháza is.” – tette hozzá a GEALAN szakembere saját, napi szintű tapasztalataira alapozva.

A 20-25 éves nyílászárók mára műszakilag elavulttá váltak, veszítettek szigetelő képességükből és stabilitásukból. Mire figyeljünk azonban, ha csereérettek ablakaink? Mitől lesz egyáltalán jó egy nyílászáró? Vajon mi derült ki a felmérésből ezekere az elvárásokra vonatkozóan?

A kérdés több irányból is megközelíthető, már csak ha a műszaki és esztétikai tulajdonságokra gondolunk. A felmérés a témát körüljárva a nyílászáróválasztást meghatározó szempontokat kutatta: a válaszadók 18%-a jelölte első helyen a magas hőszigetelő képességet, de majdnem azonos számmal tartották fontosnak a tartósságot és az alacsony karbantartási igényt. A modern nyílászárók ára csak a negyedik helyen szerepelt, melyből következtethető, hogy a hatékony szerkezeti tulajdonságok meggyőzőbbek, mint egy-egy olcsó termék.

 „A GEALAN arra összpontosít, ami számít”

„A GEALAN ablakkereteit a vásárlói igények magas szinten történő kiszolgálására találták ki: a fejlesztések ennek megfelelően összpontosítanak a hőszigetelésre, de annak tovább gondolására is. Nem csak több kamrával javítjuk a keretek ezen tulajdonságát, de több tömítési síkot is alkalmazunk. Emellett az innovatív IKD® magszigeteléssel a belső kamrákat plusz szigetelőhabbal töltjük fel gyárilag, tovább fokozva a teljesítményt. A GEALAN-nak úgy tűnik sikerül arra összpontosít, ami a vásárlóknak a felmérés szerint is számít.” - mondta a szaktanácsadó. Ezzel párhuzamosan a GEALAN-CAIRE® szellőztetők több típusával küszöbölhető ki a páralecsapódás és annak kellemetlen, akár egészségkárosító következményei, amellyel gyakran szembesül a felhasználó hatékony nyílászáró és elavult vagy nem létező homlokzati szigetelés kombinációja esetén.

 

Funkció és esztétika: együtt kellenek

Az épület-korszerűsítést támogató nyílászárókat a felmérés funkció és dizájn szempontjából is megvizsgálta: a preferenciasorrendet itt az energiamegtakarításhoz kapcsolódó pozitív előnyök vezették, de a szellőztetés és dizájn fontossága is kiemelt helyen végzett. A GEALAN az esztétikus megjelenést újragondolva, a fenntarthatóság és strapabíróság szem előtt tartásával megalkotta a GEALAN-acrylcolor® felületet, ami a normál PVC alapanyagot akrilüveggel olvasztja össze, így létrehozva egy karc-, időjárás- és szennyeződésálló befonati réteget, amely többszörösen keményebb és ellenállóbb, mint a normál műanyag. Mindemellett látványban sem utolsó, hiszen 9 alap és 50 speciális színt tartalmazó palettáján a matt, selyem, metálpigmentes és gyöngyház árnyalatok is megtalálhatók.

A GEALAN energiamegtakarítást támogató izgalmas megoldásairól és újdonságairól bővebben ITT.

(Forrás: Szerkesztőség)