Jump to content

Tető a betonspecialistától - minden igényre és pénztárcára (x)

2023. 03. 24. 10:00

Ha tetőfelújításkor vagy új építésű házunk tervezgetésekor tetőfedő anyagot keresünk, egy sor erre megfelelő anyag közül választhatunk. Cikkünkben a beton tetőcserepek előnyeinek számba vételében és egyes tévhitek eloszlatásában a betonspecialista Leier szakértői lesznek a segítségünkre.

Maradandó minőség? Felületi tartósság? Nagyobb súly?

A szakértők szerint a tetőhéjazat anyagának kiválasztásakor az esztétikai elvárásokokon kívül az elsődleges szempontok közé a hosszútávú tartósság, valamint költséghatékonysági kérdések kerülnek. Röviden: a tető legyen sokáig változatlanul szép és ne kerüljön sokba.

Ennek a beton tetőcserép maximálisan eleget is tesz, ezért nézzük most meg, milyen tévhitek élnék még néha ezzel kapcsolatosan a köztudatban!

 

Minél idősebb, annál erősebb

Kezdjük is egy a betonnal, mint anyaggal kapcsolatos mondással, amely úgy hangzik „..minél idősebb, annál erősebb…”

Éppen ezért a beton tetőcserép is erős, tartós, így tartósan szép tetőfedő anyag, ami általában széles vásárlói réteg pénztárcájának és ízlésének is megfelel. A fenti kijelentés tudományos alapja, hogy az anyagban lezajló kémiai folyamatnak köszönhetően a beton szilárdsága az idő múlásával folyamatosan nő, többek között ez a záloga a beton időtállóságának.

De mi ebből a haszna a tetőfelújítás nem csekély költséggel járó folyamata előtt álló vásárlónak?

Elsősorban olyan tető, amely tartósan strapabíró, stabil, és a környezeti hatásoknak könnyedén ellenáll. Az ok pedig a beton tetőcserép anyagának egy sor tulajdonsága. A beton tetőcserép nem vetemedik, fagyálló, akár jelentős hőmérséklet, vagy nedvesség ingadozás ellenére sem változtatja a térfogatát, nagy szilárdságának és tömegének köszönhetően az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek és környezeti hatások sem károsítják a hézagmentesen egymásba kapaszkodó beton cserepekből álló héjazatot.

Ugyanakkor kijelenthető, hogy a beton tetőcserepek minőségéről, így például nyomószilárdságáról vagy méretpontosságáról a betonösszetétel, a bedolgozási és utókezelési technológia gondoskodik, ezért a betontechnológiára általánosságban jellemző kijelentések csak megfelelő gyártás esetén igazak.

A Leier hajdúszoboszlói gyárába beépített modern technológia például egészen biztosan garantálja a minőségi betonra jellemző, itt említett tulajdonságokat.

Betoncseréppel drágább a szerkezet?!

Mivel a beton tetőfedő anyagok súlya négyzetméterenként nagyobb, kialakult az a tévhit, hogy a nagyobb súlyú fedőanyag több terhelést jelent a tetőszerkezetre, mint a kerámiából készült társai. A drágább szerkezet építése ennek ellenére nem indokolt, azt ugyanis nem csupán a fedőanyag súlyára szokás méretezni. Ennél sokkal nagyobb rizikót és terhelést jelentenek a tető tartósságára az olyan környezeti hatások, mint a szél vagy a hóteher. Ezeknek azonban a betontető anyagából és önsúlyából adódóan sokkal jobban ellenáll, mint a könnyedebb anyagból készülő tetők.

Érdemes a súlyhoz kapcsolódóan megjegyezni, hogy a beton tetőcserepek saját súlyukhoz viszonyítva 2%-nál kevesebb nedvességet vesznek fel, ez biztosítja a héjazat vízzáróságát. Ezért egy beton tető még jelentősebb mennyiségű csapadék esetén, időszakosan sem nedvesedik át, nem szívja meg magát esővízzel, így ez sem jelent addicionális terhelést a tetőszerkezetre nézve.

És még egy, akár forintban is mérhető haszon, ami az anyag stabilitásából fakad: mivel a beton tetőcserepek erősek, jól viselik a gyártósortól a végleges helyükig tartó, gyakran viszontagságoktól sem mentes utat, amit a tetőfedéssel foglalkozó szakemberek véleménye is alátámaszt.

A betoncserepek tartóssága már említésre került. Ez nem véletlen, hiszen az idő múlásával, a beton tömörülésének köszönhetően egyre erősebb, tehát időtállóbb lesz az anyag. A cserepek színe pedig az alapanyagtól és a gyártási technológiától, valamint a felületkezeléstől függ. A beton tetőcserepek teljes szerkezetükben színezettek. Az alapozás és a fedőréteg biztosítja az UV-stabil felületüket, ami csak nagyon lassan és kis mértékben veszít eredeti színéből, és ellenál az olyan fizikai behatásoknak, mint például a jégverés. Mindez különösen igaz a LUX bevonatok esetén, amelyek a speciális fedőrétegnek köszönhetően nehezítik a moha és egyéb szennyeződések megtapadását is. A LUX bevonattal ellátott, fényesebb, sima, egyenletes felületű cserepek, zárt pórusaiknak köszönhetően remekül vezetik a vizet.

Klasszikus, mediterrán, letisztult vonalvezetés vagy modern stílus... a sokoldalú beton tetőcserepek esztétikus megjelenése és tartós szépsége széles vásárlói rétegek számára elérhető.

 

A betontechnológia környezetkímélő

Induljunk ki abból, hogy a beton tetőfedő anyagok természetes anyagokból – vízből, cementből, homokból és vasoxid alapú színezőanyagokból készülnek! Folytassuk a gyártási technológiával, amely mára számos pontján valóban csekély mértékben terheli a környezetet! Így például említhető az, amikor a beton kötése során felszabaduló hőt ún. hulladékhőként a szárítókamrákban hasznosítják, ami a gyártás során a hűtési, fűtési energiát csökkenti, vagy a folyamat részeként az ún. „piszkosvíz” újrahasznosítása és a kevés csomagolóanyag használata.

Miért betonspecialista?

A Leier az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett az előregyártott betonszerkezetek fejlesztésére, amely a magyar piacon tapasztalható munkaerőhiány enyhítésére is részleges megoldást szolgáltatott. A fejlesztéseknek köszönhetően mára a kéregfalak és kéregfödémek új generációja, a klímafalak és klímafödémek, valamint az olyan speciális elemek kialakításának egyszerűsítésére szolgáló műszaki megoldások, mint a lépcsők, erkélylemezek népszerűsége is egyre növekszik. 9 magyarországi gyárból 7-ben betontechnológiával folyik a termelés. Ehhez csatlakozott a cég közelmúltban bővített hajdúszoboszlói tetőcserépgyára, amely mára a korábbinál ötször több beton tetőcserép előállítására képes, mindezt a legmodernebb, környezetbarát technológiával. Ez a kapacitás elegendő, hogy az egész ország területén jelen lehessen a „betonspecialista” egy sor innovatív betontermék mellett, mostantól betoncserepeivel is.

www.leier.hu

(Forrás: Szerkesztőség)