Jump to content

Viszket, szúr, irritál? Hallottál már a mosópor allergiáról?

2017. 06. 12. 15:05

Mindennap érintkezik a bőröddel, hozzáért, és reggeltől esti-estétől reggelig rajtad van. Gondolnád, hogy nemcsak a ruha anyaga, hanem a mosópor vagy az öblítő is okozhatja az allergiás tüneteket? Lehet, hogy neked is mosószer allergiád van?

Furcsa, de létező állapotról van szó, amikor a mosáshoz használt mosószer vagy öblítő komoly, és zavaró allergiát okoz. Noha az elmúlt évtizedekben nem volt annyira jellemző ez a fajta allergia, tekintve, hogy a mosószerek is inkább a természetesség mentén készültek, de mára a helyzet változott. A mosás ugyan korszerűbbé vált, de a bőrbarát citromot és hamuzsírt felváltották a vegyszerek és tisztító összetevők.

A mai mosószerek közel tizenöt összetevőt tartalmaznak, és valljuk be a folteltávolítás és patyolat tiszta ruha érdekében nem arra figyelünk, hogy mit tartalmaznak, hanem sokkal inkább azt fürkésszük, melyik garantál maximális hatékonyságokt. A celluláz, a peroxid-vegyületek, a felületaktív hatóanyagok és színvédő vegyületek így mind-mind hazatérnek velünk, és szépen lassan bőrünkhöz simulnak.

Allergia és tünetek

A bőrt érintő allergiát a hámsejtek túlzott válaszreakciója váltja ki, és gyakran több mosást követően jelentkeznek csak az első tünetek, mert a bőr egy ideig-óráig igyekszik alkalmazkodni a terheléshez. A tünetek általában azokon a bőrfelületeken jelentkeznek, amelyek a leggyakrabban és legtovább érintkeznek azzal.

Klasszikus tünete a bőrhámlás, a bőrviszketés, bőrirritáció, és a megjelenő pirosas kiütések. A mosópor-allergia okozója lehet egy, vagy több, a készítmény összetevői között szereplő enzim, illatanyag. A poralakú mosószerek nikkelt és kobaltot is tartalmazhatnak, melyek szintén hozzájárulhatnak az allergiás reakció megjelenéséhez. Az allergia kialakulása a fent említett alapanyagokon túl a víztakarékos mosószerek számlájára is írható, ugyanis a vízhatékony felhasználásból fakadóan több mosószer marad a ruha szövetei közt, így nagyobb koncentrátumú anyaggal kell érintkeznie a bőrnek.

Mit tehetünk ellene?

Igazából nincs ok a pánikra, mert bőrirritáció nélkül is lehet tiszta, illatos ruhánk. Manapság számos hiopallergén mosószer, öblítő létezik, így nem kell feláldozni az ápolt és illatos megjelenést a bőr egészségének oltárán. Sőt, ha a mosáshoz folyékony,  és gél formájú mosószereket választunk, szintén sokat tettünk bőrünkért, mert azok kevesebb fém szennyeződést tartalmaznak, könnyebben oldódnak, öblítéssel jobban eltávolíthatóak.

(Forrás: hazesotthon.hu l Kép: pixabay.com)