Jump to content

A műanyag ablak, és amit mindenképp tudni kell róla

2016. 09. 09. 16:05

A műanyag nyílászárókkal, megszűnt az az általános probléma, hogy a meleg kiillan, a réseken a hideg pedig bejön és fordítva. Viszont a precízen beszerelt ablakról nem árt két hasznos dolgot tudni.

A műanyag ablakok nagy előnye, hogy nem igényelnek rendszeres utókezelést és jobban szigetelnek a hagyományos, régi típusú ablakoknál. Nem kell többé párnát tenni a résekhez és bátran fűthetünk télen, mert a meleg nem szökik ki az ablakon.

Viszont azért a műanyag ablakkal is kell foglalkozni. Egyrészről, mint minden fém alkatrésszel rendelkező dolgot, a műanyag ablakot is néha be kell olajozni, hogy kiválóan működjön. De nem ez a fő trükk a hosszantartó használatban.

Ahogy az autót úgy az ablakot is fel kell készíteni téli és nyári használatra egyaránt. A legújabb nyílászárók átállíthatóak téli illetve nyári üzemmódra. Nyissuk ki az ablakot és nézzük meg az apró alkatrészeit. Ha látunk rajta egy kis imbusz csavar szerűséget, akkor az ablak átváltható. Persze mielőtt önjelölt ablakszerelőt játszanánk, kérdezzük meg a szakembert, hogy lehet e állítani az ablakon. Ahhoz, hogy téli -, vagy nyári módra váltsuk az ablakot, a csavart kell átállítanunk egy imbuszkulccsal.

Amennyiben az ablak folyton téli módban van, sokkal nagyobb nyomás alatt áll. Így a szigetelő műanyag hamarabb tönkremegy. Villámgyorsan ellenőrizhetjük, hogy nyári módban van az ablakunk, vagy sem. Nyissuk ki az ablakot, majd egy papírt tegyünk az ablakkerethez és csukjuk be. Amennyiben ki tudjuk húzni a papírt úgy, hogy az ablak zárva van, akkor nyári üzemmódban van.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
Forrás: hazesotthon.hu | ketkes.com Kép: wikimedia.org

(Forrás: hazesotthon.hu | ketkes.com | Kép: pixabay.com)