Jump to content

Még mindig a lakhatási válság közepén tobzódunk

2016. 07. 07. 19:00

A Habitat for Humanity Magyarország jelentése szerint még mindig fennáll a lakhatási krízishelyzet, ami milliókat érint. A gyakorlat azt mutatja, hogy a lakhatás támogatások nem nyújtanak tényleges segítséget. Jelenleg közel harmincezer ember él hajléktalanként.

Habitat for Humanity Magyarország összegzésének célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a kétségbeejtő helyzetre és segítse a párbeszéd elindítását a lakáspolitikában.

Kőszeghy Lea, a szervezet szakpolitikai munkatársa, gyakorlati példákkal támasztotta alá a "méltányos lakhatás" feltételeinek hiányát. E szerint hazánkban tavaly 840 ezer embernek volt "megfizethetőségi problémája", 2,5 millióan - közülük 500 ezer gyerek - éltek beázó, nyirkos lakásban, négymillió embert érintett a túlzsúfoltság, háromszázezren pedig olyan leromlott településrészeken laktak, ahol kevés volt a munkalehetőség, az oktatási intézmény, illetve nem volt megfelelő az egyéb szolgáltatásokhoz, például az egészségügyi intézményekhez való hozzáférés - sorolta a jelentésben foglaltakat.

Csok és magáncsőd

A helyzet javulásához hosszútávú, megfizethető albérletekre lenne szükség, de a csillagászati áron kínált ingatlanok szinte megfizethetetlenek. Azt is kifejtette, hogy az állam által támogatott otthonteremtő programokból (például csok), a pályázat elbírálásának sikerességéhez szükséges feltételek kizárják a lakhatási szegénységben élők egy részét, és hozzájárulnak a lakásárak emelkedéséhez.

Hozzátette, az intézkedések segíthetnek ugyan a minőségi és zsúfoltsági problémákon, de a források nagy része inkább a magasabb státusú háztartásokat szolgálja, erősíti a tulajdonorientációt, valamint arra ösztönözheti az alacsony jövedelmű családokat, hogy olyan helyen vegyenek lakást, ahol olcsón hozzájutnak, ám ezeken a területeken gyakran kevés a munkalehetőség, nincs megfelelő oktatási intézmény és rossz az egészségügyi ellátás.

A Habitat for Humanity munkatársa Kováts Bence hozzátette, hogy a legszegényebbek jártak rosszabbul a normatív lakásfenntartási támogatás tavalyi megszüntetésével. A magáncsőd intézményéről azt mondta, nemzetközi összehasonlításban meglehetősen szigorúak az igénybevétel feltételei.

A szervezet összegzése szerint Magyarországon lakhatási válság áll fenn. Hozzáfűzték, hogy nincs központilag koordinált lakáspolitika, a költségvetés átláthatatlan, nem egyértelmű, mire mennyit szán a kormány. További probléma az aránytalanság, a kormány sokat költ azokra a támogatásokra, amely a jobb helyzetben lévőknek segít.

A Magyarországon 1996 óta jelen lévő Habitat for Humanity világszerte hetven országban dolgozik azért, hogy minden ember "egészséges, megfizethető, méltó" otthonban élhessen.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com)