Jump to content

Konyhasó, ahogy eddig még biztosan nem használtad

2016. 07. 07. 16:00

Számos olyan háztartási alapanyag van, amiről nem is tudjuk, mennyi mindenre jó, például a sütőpapírról sem feltételezte senki, hogy remekül lehet vele tortadíszítést végezni, ahogy a konyhasóról sem, hogy szuper izzadsággátló. Sőt ez még csak univerzális mivoltának töredéke!

A konyhasó más néven nátrium-klorid, az egyik leggyakrabban használt alapanyag, ami nem csak kiváló ételízesítő és tartósító, hanem túrázáshoz, fogkefe fertőtlenítéshez, illatosításhoz és penészöléshez is kiváló, ráadásul még a párát is elűzi az ablakról!

Meglepően sokrétű felhasználása összetételéből és könnyen kezelhetőségéből adódik, és legjobb benne az, hogy olcsó és könnyen beszerezhető.

Akárcsak a szódabikarbóna a konyhasó is kiváló tisztító-és súrolószer. Szemcsés mivoltának hála a legmakacsabb szennyeződést is eltünteti, miközben ragyogóvá polírozza a felületet. Használata nem bonyolult: csupán egy kis sóra és nedves szivacsra van szükséged és máris kezdődhet a móka! A hatékonyság maximalizálás szempontjából víz helyett használj citromlevet, mert az oldja az ezeréves odaégett szennyeződéseket is.

Penészirtóként is megállja helyét, mivel megköti a levegő nedvességtartalmát. Ha nem bír a fürdőszobában burjánzó penésszel, akkor elsősorban próbáld ki ezt a házi penészirtót és tégy az adott helyiség ablakába egy lapos tálban sót! Összetételének hála párának nyoma sem lesz.

Nem csak a nedvességet, hanem az illatokat is pillanatok alatt magába szívja, így illatosítóként is alkalmazható. Hogy csináld? Keverd össze a sót morzsolt levendulával, mentával vagy olyan illatot árasztó dologgal, amilyet szeretnél, majd a keveréket tedd egy üvegcsébe, és tedd a kívánd helyre.

Izzadsággátló tulajdonsága szintén az előbbiekre vezethető vissza, aminek hála pillanatok alatt felszívja a verítéket akár a cipőből, pólóból, ruhaneműből. Tégy egy kis zsákba vagy papír zsebkendőbe egy csipet sót és tedd a megfelelő helyre. Többé nem lesz gond az izzadással, még a legvadabb túrázás közben sem.

Végezetül fogkefe fertőtlenítése is használhatod: áztasd az új fogkefét konyhasóba, majd forró vízben öblítsd ki.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: tmgrup.com.tr)