Jump to content

A magyar ingatlanpiacot elkerüli a Brexit- hullám, egyelőre

2016. 07. 07. 09:02

Hazánk gazdasága ezer szálon szövődik a brit piachoz így nem csoda, ha felmerült a kérdés: vajon mi lesz az ingatlanpiaccal az elkövetkezendőkben?

Az ingatlan.com elemzése szerint nem jelent közvetlen veszélyt a hazai ingatlanpiacra a brit kilépés, ami kezdetben még nagy pánikot okozott, és csak találgatni lehetett mi lesz akkor ha… A referendum óta eltelt két hét alatt azonban lassan, de körvonalazódni látszik a helyzet.

Fonthiteled van? Az baj.

A szakértői elemzés 55 ezer milliárd forintra becsüli a magyar ingatlanvagyon értékét, amit csak akkor fenyegetne közvetlen gazdasági veszély, ha a lakosság lakáscélú hiteleit brit bankok finanszíroznák vagy a hitelfelvevők angol fontban adósodtak volna el. A másik hasonló veszélyhelyzet abból adódna, ha a vásárlók számottevő része a szigetországból érkezne, de sem ez sem a korábbi helyzet nem jellemző a magyar ingatlanpiacra.

Egyedül az Airbnb-k körül szorulhat a hurok

A hagyományos lakhatásra használt lakások, így az ingatlanpiac sincs veszélyben ellenben a befektetés gyanánt vásárolt, „hotelszobaként” kiadott lakástulajokat érintheti negatívan a Brexit, mert így a turizmus csökkenésével kalkulálhatnak, azaz kevesebb szállóvendéggel.

Ugyancsak negatív áttételes hatása lehet annak, ha a különböző országok jegybankjai - például az amerikai Fed - kamatemelési ciklusba kezdenének a Brexit miatt, mert ez globálisan csökkentheti az ingatlanberuházások iránti keresletet.

De egyelőre a magyar gazdaság nem szenvedte meg a britek kilépését, így az ingatlanpiac destabilizálódásától sem kell tartani.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com)