Jump to content

Így nyerhetnek időt a kilakoltatás előtt állók

2016. 05. 05. 12:37

A birtokbaadásokat, valamint a végrehajtás alatt álló ingatlanokat sem kell már lakottan értékesíteni, ki lehet költöztetni az adóst.

A nem fizető devizahiteles adósokat a tavaly tavasszal meghosszabbított kilakoltatási moratórium szeptember közepéig védte attól, hogy az ingatlanjaikat elárverezzék, vagy az esetleg korábban árverés útján eladott lakásából az önálló bírósági végrehajtó kilakoltassa.

Az idei év első negyedéves adatai alapján, március végéig 270 kilakoltatás történt az országban - tájékoztatta a hirado.hu-t a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar.

A végrehajtási eljárásban lefoglalt ingatlan elárverezésére kizárólag akkor kerülhet sor, ha ezt a végrehajtást kérő akarja, illetve ha előre látható, hogy a tartozás behajtása viszonylag rövid időn belül, más módon nem lehetséges.

Meghosszabbították a jelentkezési határidőt a csődvédelemre

A forintosítás és a végelszámolás sokak helyzetét enyhítette, de sokan vannak azok is, akik nem tudtak élni ezekkel a lehetőségekkel.

Ezért a kormány tavaly nyáron 25 ezerről 35 ezerre emelte azon ingatlanok számát, melyeket a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. az idén és jövőre megvehet a bajba jutott adósoktól.

Emellett kidolgozták a családi csődvédelem intézményét, amit azok az eladósodott magánszemélyek kérhetnek, akiknek veszélyben van az otthonuk. Az eredeti határidő 2016. március elseje volt, de ezt meghosszabbították szeptember 30-ig.

Április közepéig több mint 350 család kérte a csődvédelmet.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar 2015-ös adatai alapján 306 ezer olyan végrehajtási eljárás volt, amelyben a vonatkozó törvény rendelkezései következtében végrehajtásra nem került sor – tájékoztatta a hirado.hu-t a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar.

Hozzátették, hogy amennyiben valakinek jelentős tartozása van, és már megindult ellene a végrehajtás, elsősorban - ha lehetősége engedi - próbálja meg rendezni tartozását, akár egy összegben, de ha ez nem lehetséges, részletekben.

A részletfizetés kérdésében a végrehajtást kérővel kell megegyezni, és egyezség esetén az adósnak az engedélyezett ütemezésben és részletekben kell majd megfizetnie a tartozását.

A megegyezésről a végrehajtást kérő értesíti írásban a végrehajtót, és kérésére, mindaddig amíg a részletfizetést teljesítik, a végrehajtási eljárás szünetelni fog. A végrehajtónál is kérheti részletfizetés megállapítását, amelyet a végrehajtó a jogszabályi feltételek, illetőleg a végrehajtást kérő nyilatkozata alapján engedélyezhet.

Kifogással élhet az adós

Nagyon sok példa van arra, hogy megegyezik a hitelező és az adós, de ha mégsem sikerül, akkor az adós akár bíróság elé is viheti a kifogásait – mondta a hirado.hu-nak Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke.

Itt végrehajtási perben megvizsgálhatja a bíróság, hogy például egyezik-e az érvényesíteni kívánt tartozás a tényleges tartozással, vagy például megalapozott volt-e a felmondás.

Akkor érdemes jogorvoslattal élni, ha az adós bizonyítani tudja az állítását, mert ha a bíróság az adós terhére dönt, ennek az eljárásnak a költségeit is neki kell viselnie, ezért érdemes jogi tanácsot kérni, hogy tisztában legyen az adós azzal, milyen eséllyel vitatja a hitelezői állításokat – mondta a BKK elnöke.

Nemrég az Európai Unió bírósága is megmérte egyik ítéletében a közjegyzői okiraton alapuló végrehajtási eljárást, és kifogástalannak találták a hazai gyakorlatot, nem utolsó sorban azért, mert az eljárás minden szakaszában biztosított a jogorvoslati lehetőség.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!
(Kép: hartsspace.com Forrás: hazesotthon.hu/hirado.hu)