Jump to content

Ismerd fel: 3 markáns különbség az egészséges és az egészségtelen étel között

2018. 03. 29. 14:00

Mindenki tudja, hogy az egészséges étrend fontos, ám manapság nagyon nehéz kiválasztani az egészségesnek tűnő harapnivalókat a kínálatból. Ha nem akarsz félreválasztani, tartsd szem előtt az alábbiakat.

Az ételek és a kalóriák közti különbségek megértése az első lépés a kiegyensúlyozottabb és valóban egészséges étrend felé. Ezen kívül persze van néhány alapvető tény, ami befolyásolja, mi számít egészségesnek és mi nem.

Nem minden kalória egyforma

Tény, hogy belehet vinni 300 kalóriát salátából és csokoládéból is, csakhogy a bevitt kalóriák felhasználása nem azonos. Nem kell azon meglepődni, hogy egy 1200 kalória tartalmú ebéd csak néhány órára laktat el, ha az valamelyik gyorsétteremből származik, netán félkész termék.

A minőségi alapanyagokból előállított, 500 kalóriát tartalmazó ebéd képes fél napon át is teltségérzetet adni. A dolog nyitja abban rejlik, hogy az adott ételhez felhasznált alapanyagok milyenek. A csirkemell, párolt zöldségekkel színtiszta energia a szervezet számára, míg az ezzel arányos kalóriabevitelű tészta vagy pizzaadag alig néhány órára elég, hiszen a benne található tápanyagok nem annyira laktatóak, és gyorsan feldolgozásra kerülnek a szervezetben.

Az ár a mérce

Nem minden esetben igaz, hogy a drágább jobb, de azért az étrend és az alapanyagok tekintetében megállja a helyét. A teljeskiőrlésű ételek, a soványhúsok ugyan egy picivel drágábbak, ám kiszámolva, naponta maximum 600 forint többletköltséget eredményeznek. Ugyan ez az ember étvágyától függően havi 15-18000 forint plusz jelent. De nem ér meg ennyit az egészség?

A jobb minőségű, egészséges ételek a szervezet és az agy teljesítőképességére is jól hatnak. Ráadásul sokkal energikusabbnak is érezzük magunkat tőle.

Cukorszint

A cukortartalom is árulkodó lehet az egészséges-egészségtelen ételek kiszűrésében. Az ételeken található csomagoláson részletesen fel van tüntetve, hogy miből, mennyit tartalmaz. A magasabb cukortartalmú ételek nem egészségesek, sőt a kevesebb cukortartalmúak helyett is érdemesebb a természetes növényi cukrokkal ízesítettet választani.

Zsírok

Az egészségtelen szó csak egy gyűjtőneve az olyan élelmiszereknek, amelyek nátriumban, kalóriákban, telített és rossz zsírokban (transzzsírokban) gazdagok. Ugyanis nem minden zsír azonos.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a zsír teljes mennyisége hatással van a testsúlyra és az egészségügyi állapotra, viszont nem mindegy, hogy milyen zsírokból tevődik ez össze.

A transzzsírsav és a telített zsírok (rossz zsírok) növelik a betegségek kialakulásának kockázatát, míg a jó zsírok, a többszöArösen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírok (jó zsírok) csökkentik ezt a kockázatot. Túl sok zsír vagy koleszterin okozhat szívbetegséget, de megfelelő szinten mindkettő hozzájárulhat a jó egészséghez.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)