Jump to content

A legkedveltebb 6 karácsonyi fűszer egészségre gyakorolt hatása II.rész

2017. 12. 20. 16:01

Nem csak a süteményeket, ételeket vagy épp forró italokat teszik kellemessé a fahéj vagy narancs aromái, hanem a szervezetük több pontjára befolyással vannak, méghozzá nem is akárhogy. Mit tesz velünk a narancs, a szegfűszeg vagy épp a szerecsendió?

Az ünnep selymes, lágy ízvilágát tökéletesen kiegészítik, és egyben izgalmassá varázsolják a már említett fűszerek, amelyek nem csak aromájuk miatt érdekesek számunkra. Míg fahéj nélkül nincs forró csoki, addig szerecsendió nélkül nincs gyulladáscsökkentés. No de lássuk, mit tudnak az ízesítésen túl kedvenc karácsonyi fűszereink. Kíváncsi vagy, hogy milyen hatása van a fahéjnak, az ánizsnak vagy épp a gyömbérnek? Katt ide, és megtudod!

Narancs és a héja

Narancs nélkül nincs karácsony, és megfelelő mennyiségű C-vitamin pótlás sem. Legyen szó a gyümölcs húsáról vagy héjáról, rengeteg C-vitamin található benne, amely segíti az oxidációs stressz legyőzését. Legcsodásabb hatása mégiscsak az, hogy megfiatalít.

Szerecsendió

A szerecsendió kellemesen aromás, de erős fűszer, óvatosan kell használni. Különleges és szokatlan ízvilága mindenhez jól passzol, ám ami még ennél is fontosabb, hogy kiváló gyulladáscsökkentő, hányinger és hasi görcsök ellen is kiváló, valamint antibakteriális hatása sem utolsó.

Mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést. A termésből kifejtett magját szárítva, egészben, vagy őrölt formájában használjuk. Hús- és zöldséglevesek, mártások, főzelékek, burgonyás ételek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Használhatjuk még mézes süteményekhez is, de mérsékelten adagoljuk, mert csípőssé teheti a süteményt.

Szegfűszeg

Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj adja: ezt a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználják. Pikáns mártások, paradicsomos és boros ételek, páclevek és főleg sütemények ízesítésére használják. Savanyúságokba is tehető, finom, különleges ízárnyalatot ad a savanyúságnak.

A gyógyászatban fogfájás és torokfájás ellen használják, valamint kedvelt az antibakteriális hatása miatt is.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)