Jump to content

A legkedveltebb 6 karácsonyi fűszer egészségre gyakorolt hatása I.rész

2017. 12. 20. 15:56

Nem csak a süteményeket, ételeket vagy épp forró italokat teszik kellemessé a fahéj vagy narancs aromái, hanem a szervezetük több pontjára befolyással vannak, méghozzá nem is akárhogy. Mit tesz velünk a fahéj, az ánizs vagy épp a gyömbér?

Az ünnep selymes, lágy ízvilágát tökéletesen kiegészítik, és egyben izgalmassá varázsolják a már említett fűszerek, amelyek nem csak aromájuk miatt érdekesek számunkra. Míg fahéj nélkül nincs forró csoki, addig szerecsendió nélkül nincs gyulladáscsökkentés. No de lássuk, mit tudnak az ízesítésen túl kedvenc karácsonyi fűszereink.

Fahéj

Kezdjük talán a legsokoldalúbb fűszerrel, ami már az ókorban is rendkívül keresett volt; Indiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják. A fűszerkereskedők valóságos rémmeséket terjesztettek róla, hogy magasan tartsák az árát. Az efféle „hírek” alapján írta le Plinius, hogy csak szörnyű denevérektől védett, eldugott mocsarakban terem. Természetesen ez nem igaz.

A fahéj hírneve az évek múlásával sem kopott meg sőt, a téli hónapokat, finom forró italokat és süteményeket nehéz elképzelni nélküle, sőt már a régi korok orvosai is felfedezték, hogy mennyire jót tesz az emésztőrendszer számára.

A fahéj ugyanis segíti az emésztést, valamint a szív- és érrendszerre, és a vércukorszintre is jótékonyan hat. Egyébként torokfájás ellen is szokták ajánlani, valamint gyulladáscsökkentőként is ismert.

A fahéj étrend-kiegészítőként való fogyasztása egy újabb lehetőség a vércukorszint és a vérnyomás szabályozására – természetesen a gyógyszeres kezelés mellett.

Ánizs

Nem csak a sütemények jellegzetes ízét adja, hanem az ünnep már jól ismert illatkavarkádjának markáns részét. Az atmoszférateremtésen túl azonban más tulajdonsága miatt is kedvelt.

Mérsékeli a köhögést, segíti az emésztést, és egy kiadós karácsonyi ebéd után nagy segítség lehet szélhajtó hatása. A menstruációs ciklus alatt görcsoldóként funkcionál.

Gyömbér

A fagyos téli napok igazi csodaszere: fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő mivoltának köszönhetően legyűri a baktériumokat és gumói érzéstelenítőként is bevethetők.

Amellett, hogy segít megelőzni a megfázást, a gyömbértea felmelegíti az egész testet, mivel beindítja a vérkeringést, és a verejtékezésnek köszönhetően kezdetét veszi a méregtelenítés is. Mindezek mellett kiváló hasfájásra, émelygésre, ugyanis elősegíti az emésztést, csökkenti a nyálkahártyák irritációját, és szabályozza a bélfal simaizmainak tónusát. Ezen felül a gyömbér fogyasztására több epe termelődik a májban, ami felgyorsítja a zsírok lebontását. Így egy nehezebb étkezés után kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Például a három napos karácsonyi vacsoramenü méltó levezetője.

Kíváncsi vagy, hogy milyen hatása van a narancsnak, az szegfűszegnek vagy épp a szerecsendiónak? Katt ide, és megtudod!

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)