Jump to content

Étel bakik: rossz beidegződések, amelyek plusz kilókhoz vezetnek II.rész

2019. 02. 08. 18:05

Lefekvés előtti borivászat, íróasztalnál evés, ezek is rajta vannak azon, a szakemberek által készített nyolcas listán, ami a legrosszabb étkezési baklövéseket gyűjtötte össze. Az előző cikkben az első három vétket mutattam be, ma pedig további öt érdekességről olvashat. 

A maradék öt szokás, nem tűnik végzetesnek, azonban sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha ezeket nem követjük el.

Borivás lefekvés előtt. A standard borospohár 175 ml, amibe 160 kcal tartamú szesz tölthető. Ha ebből heti három alkalommal elfogyasztunk esténként 1-1 pohárkával, akkor az olyan, mintha az ágyba bújás előtt benyomnánk egy adag csoki tortát. Miért baj ez? Egyszerűen a bevitt kalóriatartalom nem égetődik el (hiszen az elfogyasztását, pihenés követi) helyette zsírként elraktározódik. Ergo, hízásnak indul az illető.

Nem elegendő vízfogyasztás. A víz a szervezet normális működésének alapja. Napi 1,5-2 liter bevitele ajánlott. Miért baj, ha ez nem teljesül? Mert a szervezet dehidratálttá válik. Ez számos problémát előidéz. Pl. nehezebbé válik a kitűzött napi célok elérése. Erőtlennek érzi magát az illető, a testmozgás is kimerítőbbé válik, mint általában.

Étkezések kihagyása. Miért baj ez? Mert a rákövetkező étkezésnél akarva, akaratlanul is a dupláját fogjuk elfogyasztani. Ezáltal visszájára sül el az egész. Megoldás: Tartsd be a szokásos evési menetrendet. Maximum az adagok és tápanyagtartalom között egyensúlyozz. 

Heti menü nem megtervezése. Van valami ebben, hiszen az ember fáradtan, nyúzottan hazaérvén a munkából, nem fog nekiállni háromfogásos egészséges és magas tápanyagtartamú ételt főzni, hanem inkább rendel egy pizzát, beül valahova, stb. Miért baj ez? Mert inkább a gyorséttermi, és egészségtelen kaják kerülnek előtérbe. Megoldás: Próbáld ki egy hétig, a vasárnap eltervezett könnyen, gyorsan elkészíthető menüsort betartani. Sokkal jobban fogod magad érezni, ha változatos egészséges ételeket fogyasztasz. 

A diéta felfüggesztése a hétvégére. Az egész hetes diéta vagy, egészséges ételek után az ember úgy gondolja, hogy két nap bűnözés belefér, hát nem. Miért baj ez? Gyakorlatilag a hétköznapi erőfeszítést, a hétvégi eszegetéssel szépen szabotálja az illető, hiszen hiába gondolja azt, hogy pár falat nem számít, pedig még mennyire. Megoldás: Tartsd magad a diétához, vagy különben semmi értelme elkezdeni.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)