Jump to content

Visszafogott áremelkedés, a lassan bővülő kínálat jellemzi a lakáspiacot

2016. 07. 07. 16:05

Azaz ismét nőnek az ingatlanárak, és drágul a lakhatás, derült ki az ingatlan.com felméréséből. A használt lakások átlagos négyzetméterára Budapesten 26 %-ot ugrott, így 418 ezer forintra nőtt, és ez csak a főváros.



Az első negyedévhez képest 3,2 százalékos volt a drágulás az ingatlan.com elemzése szerint, amely 50 ezer magánszemély által feladott hirdetés alapján vizsgálta a 10 ezer lakosnál nagyobb települések ingatlanpiacát.

Országszerte drágultak a lakások, nem is kicsivel

Az országos átlagár a használt lakások esetében 28 százalékkal nőtt éves összevetésben, az első negyedévhez képest pedig 5,5 százalékkal emelkedett, így átlépte a 300 ezer forintos küszöböt, július elején 305 ezer forint volt.

Az új építésű lakások átlagos négyzetméterára az országos adatok szerint 418 ezer forint volt július elején, ez éves szinten 20, az első negyedév végén mért árszinthez képest pedig 4 százalékos áremelkedést jelent.

A fővárosban az új lakásokért a kínálati piaci adatok szerint átlagosan 544 ezer forintot kértek az eladók, ez 22 százalékkal haladja meg a tavaly júliusi szintet, negyedéves összevetésben azonban mindössze 1 százalékos volt az áremelkedés.

Az új építésű lakások kínálata ugyancsak jelentősen nőtt, tavaly július elejéhez képest 35 százalékkal nőtt az új építésűként hirdetett fővárosi lakások száma, Hajdú-Biharban egy év alatt megduplázódott, Győr-Moson-Sopronban pedig 55 százalékkal bővült ezen ingatlanok száma.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com)