Jump to content

Szemléletváltás a vidék és főváros között

2016. 07. 07. 12:30

Többé már nem lehet lekicsinylő hanghordozással odavetni, hogy „bezzeg a pestiek”, ugyanis valamiben végre a fővárosiak a „vidékibbek.”

A fővárosi lakosok jogosan büszkék lehetnek magukra, mert visszaszorult a forgalom az utakon, köszönhetően az autóhasználati szokások változásának.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 2008 óta kétévente országos reprezentatív kutatás keretében méri fel a magyar autóhasználati szokásokat, a minta életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szempontjából reprezentatív a 18 éven felüli magyar lakosságot tekintve.

Csökkent az autók száma a fővárosban, vidéken viszont növekedett

Az első, 2008-as kutatás eredményei szerint Magyarországon a háztartások 42 százaléka rendelkezett autóval. Az arány 2010-ben elérte a 45 százalékot, ezután a mutató csökkenni, majd ismét nőni kezdett. Az idei felmérés szerint 44 százaléknak van személygépkocsija.

A benzin-, a dízel- és az egyéb (gáz, elektromos) meghajtású autók aránya 2008 és 2014 között alig változott, a hazai autósok 85-86 százalékának benzines, 13-14 százalékának dízel, 1 százalékának pedig egyéb meghajtású járműve volt. 2016-ra ezek az arányok a dízelmeghajtás javára billentek: a megkérdezettek 82 százaléka benzines, 18 százaléka pedig dízelautót használ.

A kevesebb autó, hogy vajon a környezettudatosságnak tudhat-e be, vagy a gazdasági helyzetnek az feltáratlan maradt, de egy kicsit a városiak is fellélegezhetnek.

 

További érdekességekért, bátran keresse fel a Ház és Otthon  Facebook oldalát!
(Kép: pixabay.com)