Jump to content

Unod a krumplit és a rizst? Íme 5 észveszejtő köret!

2017. 08. 08. 12:45

A hétvégi rántotthúshoz tény, hogy egy jóféle hasábkrumpli dukál, de azért a rizsen és a burgonyán kívül is van élet, sőt! Némely köret egészen új megvilágításba helyezi a megszokott ízkompozíciót. Ha ráuntál már a szokásosra, mutassuk mit burkolj.

Általában nincs nagy változatosság az étrendben, már ami a köreteket illeti. A krumpli és a rizs teljesen átvette az uralmat a létező összes fölött, így igazából már nem is meglepő, hogy mindig ugyan az kerül az asztalra. Pedig léteznek más alternatívák is, amelyek színesítik egy kicsit az étrendet. Törj ki a megszokott duóból és falj valami egésze mást!

Karfiolrizs

Majdnem olyan, mint a klasszikus rizs, de mégsem. Elkészíteni körülbelül három perces művelet, nagy előnye pedig, hogy új ízt kölcsönöz az ételnek, és kalóraitartalma igen alacsony. A fittnesz és paleoőrület derekán igen népszerűnek számított, mert egészséges és nem hizlal, így kár lenne elfelejteni.

Árpagyöngy

Lényegesen kevésbé ismert, mint a karfiolrizs, legalábbis ebben a formában. Leginkább a töltött káposzta és a sólet alapanyagaként ismerjük, pedig köretként, vagy rizshez adva is nagyon finom. Egyébként levesnek sem utolsó, és főzelékbe is gyakran teszik. Olcsó, finom és legalább nem krumpli vagy rizs.

Kuszkusz

A kuszkusz nem más, mint a hántolt őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készült berber eredetű étel, amelyet főleg az arab gasztronómiában köretként használnak, észak-afrikai, illetve a közel-keleti területeken. Ízvilága a szokványos magyar konyhához mérve talán túl pikáns, viszont a sült és panírozott ételeknek szinte új értelmet ad.

Ha egy kicsit magyarosítani akarod, akkor az elkészítés közben adj hozzá leveskockát, és használj jó sok vizet. Egyébként tálald bátran bármi mellé, tényleg megéri megkóstolni.

Quinoa

Itthon ugyan kevésbé ismert, ám egyre nagyobb szerepet játszik az egészséges táplálkozásban. A Quinoa (keen-wa) első ránézésre a lencséhez és a búzához hasonlítható. Kétféle típusa ismeretes: a vörös és a krémszínű. Ízük nyers állapotban kesernyés, majd főzés után, ahogy a szemek fehérednek és szétnyílnak egyre enyhébb. Köretként bármit helyettesíthetünk vele, mert megállja a helyét.

Ráadásul gluténmentes, kalóriát még csak távolról sem látott és gyorsan elkészíthető. Kell ennél több?

Hajdina

Búzaliszt helyett ez is megtette lisztként a rosszabb időkben, már viszont kedveltebbé vált, mint az előbbi. Egyrészről azért, mert egészségesebb, másrészről azért, mert házilag is könnyen elkészíthető.

Egyébként gluténmentes, fél óra alatt kész, és nagyon finom.

(Forrás: hazesotthon.hu | Kép: pixabay.com)