Jump to content

Süssünk-főzzünk gázzal!

2017. 03. 09. 17:05

Bár napjainkban egyre divatosabb a villanytűzhely, a legtöbb szakács még mindig földgázzal főz. Ez nem véletlen, hiszen számos előnnyel jár: a földgáz gombnyomásra megindul, és a begyújtást követően azonnal rendelkezésre áll a szükséges hő. De, hogyan spórolhatunk pénzt? Hogy növelhetjük berendezéseink élettartamát? Hogy tehetjük biztonságosabbá a földgázt a konyhában?

Íme néhány tipp:

A tűzhelyet és a hűtő- vagy fagyasztókészüléket egymástól távol helyezzük el! Így megakadályozhatjuk, hogy a tűzhely hő leadása miatt a hűtőgépek több energiát használjanak fel.

A konyha vonzza a kisgyermekeket. Az eltakarható vagy levehető kapcsológombokkal és a reteszkapcsolókkal gyermek biztossá varázsolhatjuk a tűzhelyeket.

A gáztűzhelyek különböző méretű égőfelületekkel rendelkeznek. Ha mindig a megfelelő méretű edényt választjuk, nem pazaroljuk az energiát. Ha túl nagy az edény és kicsi a láng, sokáig kell melegítenünk az ételt. Ha lapos aljú, 2-6 milliméter vastag edényeket és serpenyőket használunk, veszteség nélküli a hőátadás, és körülbelül 15 százalék energiát spórolhatunk meg.

A fedő nélküli főzés három-négyszeresére növeli az energiafelhasználást, ezért érdemes megfelelő méretű fedőt

Az ételeket lehetőleg kevés vízzel készítsük el. Ez a felforrás idejét, így az energiafelhasználást is csökkenti.

A hosszú főzési időt igénylő ételeket gyorsfőzőedényben, azaz kuktában sokkal hatékonyabban készíthetjük el. Nemcsak a főzési időt csökkenthetjük felére, hanem akár 30 százalék energiát is megspórolhatunk.

Csak akkor melegítsük elő a sütőt, ha a recept kifejezetten előírja, vagy ha az étel elkészítéséhez rövid időre van szükség. Így akár 17 százalék energiát is megspórolhatunk!

Tartsuk zárva a sütőajtót! Minden egyes nyitáskor a hő kb. 20 százaléka megy veszendőbe.

Kevesen ismerik, pedig nagyon hasznos a "sütőtérelosztó". Ez az alsó fűtőelemmel ellátott kiegészítő kétharmadára csökkenti a sütőteret, így optimalizálja az energiafelhasználást.

Ha csak néhány fő részére készítünk meleg ételt, használjuk a mikrohullámú sütőt. Számtalan szakácskönyv kapható egyszerű, gyorsan elkészíthető, ízletes ételreceptekkel.

A gázsütők nagy előnye, hogy a földgáz égése során vízgőz keletkezik bennük. Ez adja a sütő nedves hőjét, amely megóvja a süteményeket vagy sülteket a kiszáradástól, így az ételek finom szaftosak maradnak.

A gőzt hasznosító ételpároló megőrzi a zöldségek vitamin-, ásványianyag- és nyomelemtartalmát. Kaphatók nagynyomású és anélküli készülékek, sőt léteznek különleges sütők is, amelyek a pára segítségével energiatakarékosan készítik el az ételeket.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.hu;eon.hu | Kép: pixabay.com)