Jump to content

Londoni elemzők: jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

2022. 12. 05. 10:26

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics pénteken ismertetett éves prognózisában közölte: arra számít, hogy a globális áruforgalom jövőre 0,2 százalékkal esik.

A ház hangsúlyozza, hogy ez jelentősen rontott becslés, mivel júniusban kiadott előző prognózisa még a globális árukereskedelem 3,4 százalékos növekedését valószínűsítette 2023-ra.

A cég szerint ráadásul még a rontott előrejelzést is lefelé ható kockázatok terhelik.

Az Oxford Economics elemzői szerint a negatív korrekciót olyan nagy frekvenciájú - vagyis rövid időközönként összegyűjtött magas információtartalmú - adatsorok indokolják, amelyek arra vallanak, hogy a világkereskedelem növekedési üteme megtorpanásszerűen lassul a következő negyedévekben.

A globális áruforgalom értéke 2022 elején még 6 százalék körüli ütemben nőtt éves összevetésben, a negyedik negyedévben azonban várhatóan 1,9 százalékra lassul a növekedési ütem, az utána következő három negyedévben pedig visszaesik az áruforgalom, és csak 2023 negyedik negyedévében indul ismét növekedésnek - áll az Oxford Economics előrejelzésében.

A cég közölte ugyanakkor: egyes forgatókönyvei szerint, amelyek a vártnál magasabb inflációt és gyengébb ingatlanpiaci teljesítményt modelleznek, a világkereskedelem szintje 2024 végére 3-4 százalékkal elmaradhat az alapeseti előrejelzésben valószínűsített értéktől.

A ház szerint a növekedés megtorpanását az idén elsősorban a kínai gazdaság, jövőre azonban mindenekelőtt az észak-amerikai, a magasan fejlett ázsiai és az európai gazdaságok gyengeségei okozzák.

Az Oxford Economics közölte: becslése szerint a legfontosabb ázsiai gazdaságok exportja dollárban számolva már októberben 6 százalékkal esett havi összevetésben, és azokban a gazdaságokban, amelyeknek kereskedelméről már megvannak a legutóbbi adatok, az export mennyisége 2020 közepe - vagyis a globális koronavírus-járvány elhatalmasodásának időszaka - óta nem mért ütemben csökken.

A cég a világgazdaság egészében jövőre mindössze 1,3 százalékos GDP-növekedést vár.

Az utóbbi időben más nagy londoni házak is komor rövid távú előrejelzéseket adtak a világgazdaság teljesítményére.
A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő markánsan felülvizsgált új negyedéves prognózisában 2022-re 2,4 százalékos, 2023-ra 1,7 százalékos növekedést valószínűsített a világgazdaságban.

A Fitch a globális GDP-érték idei növekedésére szóló előrejelzését 0,5 százalékponttal, a jövő évit egy teljes százalékponttal csökkentette az előző negyedéves prognózisához képest.

Egy másik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service Londonban ismertetett éves előrejelzésében közölte: az idén még 3 százalékos, jövőre azonban szintén 1,7 százalékra lassuló globális GDP-növekedéssel számol reálértéken.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)