Jump to content

Szociális bérlakásokat létesít a 300 legszegényebb településen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

2022. 11. 22. 09:54

Szociális bérlakásokat létesít a 300 legszegényebb településen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Felzárkózó települések elnevezésű programban kétezer szociális bérlakás jön létre európai uniós támogatással - közölte a szeretetszolgálat hétfőn az MTI-vel.

Felidézték: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány 2022 szeptemberében támogatást nyert a Szociális lakások építése, felújítása, lakhatási körülmények javítása című projektjének a megvalósításához.

A Széchenyi Terv Plusz 2021-2027 fejlesztési időszakban felhasználható keretösszeg 50,896 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás. Az Európai Unió felé elszámolható költségek forrása a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF), az Európai Unió felé nem elszámolható, de a megvalósításhoz elengedhetetlen kiadásokra pedig hazai forrás áll rendelkezésre - írták.

Hozzátették: a Felzárkózó települések hosszú távú programban érintett 300 településen a tervek szerint kétezer szociális bérlakást létesítenek 2026 június 30-ig, részben új ingatlanok építésével, részben a településeken található házak felújításával, korszerűsítésével. A szociális bérlakások bérbeadását és kezelését szociális lakásügynökség végzi majd, a bérlőket pedig pályázat útján választják ki.

A szociális bérlakások létesítésén túl a program a legszegényebb településeken élő emberek lakókörülményeinek javítását is célul tűzte. A leginkább leromlott állapotú lakóépületekben életveszély-elhárító beavatkozást végeznek, közreműködnek a legszegényebb háztartások lakókörnyezetének rendezésében, eltávolítják a hulladékot, szükség esetén bekerítik a kerítéssel nem rendelkező ingatlanokat - írták.

Közölték azt is, az alapítvány pályázatot ír ki a megvalósításban közreműködő civil szervezeteknek, a nyertesekkel pedig támogatástovábbadási szerződést köt a vállalt tevékenységek végrehajtására.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)