Jump to content

Ukrajnai háború - Orosz oligarcha érdekeltségébe tartozó ingatlanokat kutatott át az FBI

2022. 09. 08. 17:12

Amerikai szövetségi nyomozók egy szankciókkal sújtott orosz milliárdoshoz tartozó két luxusingatlanban tartottak házkutatást egy időben New Yorkban és Floridában.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei New York Manhattan városrészében és Miamiban található ingatlanokban jelentek meg még csütörtökön. Egy neve elhallgatását kérő illetékes azt közölte, hogy az intézkedés Viktor Vekszelberg orosz oligarcha, Vlagyimir Putyin orosz elnök szoros szövetségesének érdekeltségeiben történt.

Az FBI floridai szóvivője Miamiban megerősítette a házkutatások tényét; annyit mondott, hogy bíróság által elrendelt hatósági intézkedésről volt szó. Részleteket nem közölt, ahogy Vekszelberg jogi képviselői sem reagáltak sajtómegkeresésekre.

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint a nyomozók több dobozzal távoztak a Park Avenue-n található manhattani ingatlanból, a Miamihoz közeli Fisher-szigeten pedig nyomozók tucatjai jelentek meg a Vekszelberghez tartozónak mondott luxusingatlanban. A két csütörtökön átkutatott ingatlan hivatalos tulajdonosa Vekszelberg gyerekkori barátja, Vlagyimir Voroncsenko, illetve cégei.

A cikk szerint az FBI munkacsoportja azokat a pénzügyi csatornákat próbálja feltárni, amelyek segítik Vlagyimir Putyint az Ukrajna elleni háború finanszírozásában.

Viktor Vekszelberg az egyik első orosz milliárdos volt Putyin szövetségesei közül, akit - már 2018 áprilisában - szankciókkal sújtott az Egyesült Államok a Krím 2014-es orosz elcsatolásával összefüggésben. Vekszelberg minden egyesült államokbeli vagyonát zárolták, és az amerikai cégeknek megtiltották, hogy üzleti kapcsolatot tartsanak fenn vele, illetve vállalkozásaival.
Idén áprilisban amerikai hatósági kérésre Spanyolországban foglaltak le egy Vekszelberghez tartozó 120 millió dollár értékűre becsült óriási, 75 méter hosszú luxusjachtot. A spanyol katonai csendőrség és az amerikai szövetségi hatóságok munkatársai a Földközi-tengeren fekvő Baleár-szigetek székhelyén, Palma de Mallorca nagyméretű kikötőjének Marina Real elnevezésű részén foglalták le az ott horgonyzó járművet tavasszal. Az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) akkori közlése szerint a jachtot az Egyesült Államokban elkövetett banki csalás, pénzmosás és szankciók megsértése miatt kobozhatják el.

Az ukrajnai születésű Viktor Vekszelberg vagyonát alumínium- és olajipari befektetésekből szerezte a Szovjetunió összeomlása utáni időkben. Az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának adatai szerint Vekszelberg a vezetője a moszkvai székhelyű Renova-cégcsoportnak, amelynek fémipari, bányászati és technológiai érdekeltségei vannak.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)