Jump to content

Augusztusban megugrott az adásvételek száma az ingatlanpiacon

2022. 09. 01. 17:35

A júliusi mélypont után augusztusban emelkedett az adásvételek száma a lakáspiacon, az új lakáscélú jelzáloghitelek összege nem változott érdemben az előző hónaphoz képest - közölte a Duna House ingatlanközvetítő a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapjára csütörtökön felkerült becslésében. Augusztusban 9748 lakás cserélt gazdát és a kihelyezett jelzáloghitelek összege 90 milliárd forint körül alakult.

A cég által augusztusra becsült 9748 lakóingatlancsere az előző hónaphoz képest 8 százalékos emelkedés, az előző év azonos időszakához képest 14 százalékos csökkenést jelent. Az előzetes adatok elmaradnak az elmúlt öt év átlagos forgalmától.

A rezsiköltségek változása az ingatlanpiacon elsődlegesen a keresleti oldalon jelentkezett azonnal, a kínálatban a következő hónapokban várhatóan folyamatosan erősödő hatással lesz a piacra - írták.

A szakemberek pozitív jelként értékelik az előző hónap mélypontjáról való emelkedést és további bővülést várnak az őszi ingatlanpiacon, ami hagyományosan erősebb a nyári hónapoknál.

A Duna House becslése szerint az utolsó nyári hónapban a júliusival megegyező összegű, 90 milliárd forintnyi volt a jelzáloghitelezés összege. Az MNB júliusi jelzáloghitelpiaci adatai 91,8 milliárd forintot mutattak, tavaly augusztusban pedig a bankok 110 milliárd forint jelzáloghitelt helyeztek ki.

Az éves szintű csökkenést az ingatlanpiac nyári lassulása és a zöldhitel lassabb kifutása okozta - jelezték.

Az éves tranzakciószám az idén várhatóan elmarad a cég korábbi 150 ezres becslésétől - mondta az MTI érdeklődésére Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

A Duna House által kiadott becslés évközi, megközelítő adatot mutat, a cég által közvetített ingatlanok havi tranzakciószámát és a DH becsült piaci részesedését veszi alapul.

A Duna House részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír szerdán 480 forinton zárt, az elmúlt egy évben árfolyama 420 és 608 forint között mozgott.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)