Jump to content

A beruházások is segítették a gazdasági növekedést a második negyedévben

2022. 08. 31. 14:49

A beruházások második negyedévi növekedése hozzájárulhatott a várakozásokat meghaladó GDP-adathoz, a jövőben pedig az energiahatékonysági fejlesztések fékezhetik a beruházásoknak a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt feltételezett visszaesését - így összegezték a legfrissebb statisztikai adatokhoz fűzött véleményüket az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán kiadott jelentése szerint a beruházások volumene 7,8 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest pedig 2,5 százalékkal emelkedett.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában leszögezte: a második negyedévben továbbra is kifejezetten dinamikusan nőtt és történelmi csúcsra emelkedett a beruházások volumene. A váratlanul erős második negyedévi GDP-növekedésben a meglepetést részben a beruházások kiugró növekedése okozhatta - jegyezte meg.

Emlékeztett arra, hogy a járvány negatív gazdasági hatásait a kormány a vállalatok beruházásainak nagyvolumenű közvetlen támogatásával sikeresen ellensúlyozta, aminek hatásai határozottan jelentkeztek az elmúlt két évben. Az emelkedő kamatok, a geopolitikai feszültségek miatt növekvő bizonytalanság és kockázatok, valamint elszálló energiaárak és beruházási költségek elbizonytalaníthatják a vállalatokat a beruházásoktól - jegyezte meg, de hozzátette, hogy a jelenlegi energiaárak mellett az energiahatékonysági beruházások még magasabb kamatok mellett is megtérülhetnek.

A kiugróan sikeres első félévi teljesítmény hatására az idén 5,5-6 százalékosra a gyorsulhat a beruházások növekedése a tavalyi 4,3 százalékról, jövőre azonban a számos negatív hatás miatt már kismértékű visszaesés várható, amit a soha nem látott volumenű működő tőke beáramlás ellensúlyozhat - prognosztizálta a Magyar Bankholding vezető elemzője.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője arra mutatott rá, hogy a második negyedéves adatokon még sem a beruházási kedv visszaesése, sem a beruházások végrehajtásának háború miatti halasztása nem látszik. Így a második negyedévi gazdasági növekedéshez a beruházások pozitívan járultak hozzá.

A beruházások növekedésében különösen nagy szerepe volt a háztartások növekvő aktivitásának. Ez a tendencia a következő negyedévekben is fennmaradhat, az átlag felett fogyasztók esetében jelentősen dráguló energiaárak miatt, ami energiahatékonysági fejlesztésekre ösztönzi a háztartásokat - jelezte.

Úgy vélte, a következő negyedévek beruházási aktivitása vegyes képet mutathat. Az állami beruházások visszafogása fokozatosan megjelenik majd az adatokban, a vállalkozások beruházásainak alakulása ellenben kérdéses: az uniós források és a kedvezményes hitelkonstrukciók növelhetik a beruházási volument, míg a kedvezőtlenebbé váló gazdasági környezet és a növekvő energiaárak visszafoghatják azt. A háztartásoknál az energiahatékonysági beruházások volumene bővülhet jelentősen. Ezeket a tényezőket figyelembe véve Regős Gábor prognózisa szerint a beruházási ráta ha némileg mérséklődik is, európai szinten továbbra is kiemelkedően magas marad.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)