Jump to content

Csökkent a befektetések értéke a kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán

2022. 08. 09. 15:10

A kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán a befektetések értéke az első fél évben 550 millió eurót ért el, 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Colliers kedden. 

A nemzetközi ingatlan-tanácsadó és szolgáltató cég által Európa, a Közel-Kelet és Afrika (EMEA) térségére készített legfrissebb elemzés ugyanakkor megállapította azt is, hogy a 2022 első fél évében regisztrált tranzakciók alapján a magyar befektetők erősödtek, a befektetések 85 százaléka érkezett ebből a körből, szemben az egy évvel korábban mért 63 százalékkal.

A közleményben Vécsey Bence, a Colliers Magyarország tőkepiaci igazgatója elmondta, várakozásaik szerint több nagyobb ügylet zárul 2022 második fél évében, és valamelyest csökkeni fog a magyar befektetők dominanciája. Általános probléma a finanszírozási költségek érezhető emelkedése, a magyar kockázati felárra ható nyomás, mely az elvárt hozamokon keresztül a kereskedelmi ingatlanok árazásra is negatív hatással lesz.

A bérleti díjak emelkedése - amely a kivitelezési költségek emelkedésén és az általános inflációs szinten keresztül fejti ki hatását - jelenthet kompenzációt a befektetők részére az emelkedő kamat- és hozamkörnyezetben - tette hozzá a szakember.

Az európai kereskedelmi ingatlanpiacon a csökkenő növekedési előrejelzések, a gyors áremelkedés, a szigorúbb monetáris politika és Oroszország Ukrajna elleni háborúja kiváró magatartást eredményezett például az Egyesült Királyságban és Németországban. Ugyanakkor Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Dániában és Lengyelországban is élénkült az aktivitás, többek között a turizmus, a kiskereskedelem fellendülésének köszönhetően.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)