Jump to content

Felületkezelő spray-t fejlesztettek ki a fertőzések ellen a kutatók

2022. 07. 26. 17:12

Ausztrál kutatók olyan, különböző felületeken alkalmazható spray-t fejlesztettek ki, amely képes megállítani a baktériumok és vírusok, köztük a koronavírus terjedését.

A hosszú ideig hatékony spray bevonja a felületeket, és egy levegőréteggel töltött védőgáttal taszítja a vírusokat és baktériumokat, valamint elpusztítja a kórokozókat.

A spray olyan műanyagkombinációt használ, amelynek erőssége a golyóálló üvegével vetekedik – számolt be róla Antonio Tricoli, a Sydney-i Egyetem professzora, az Advanced Science című folyóiratban publikált találmány egyik szerzője.

A védőréteg kialakítása nélkül az olyan vírusok, mint a koronavírus, megragadnak a felületeken, és akár egy hétig is fertőzőképesek maradhatnak” – magyarázta Tricoli, hozzátéve, hogy más, például megfázást vagy hasmenést okozó vírusok több hétig is megmaradhatnak a felületeken, ami például kórházakban vagy idősotthonokban járványokat okozhat.

A Sydney-i, a Melbourne-i és az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai öt évig dolgoztak a spray kifejlesztésén. Mint elmondták, az az előnye a rivális termékekkel szemben, hogy hatása sokkal tovább tart, mint a hagyományos fertőtlenítőszereké, és nincsenek káros mellékhatásai, tehát liftgombokon, lépcsőkorlátokon, de kórházakban, iskolákban és éttermekben is alkalmazható.

A Melbourne-i Egyetem professzora, David Nisbet elmondta, hogy a spray-t számos anyagon tesztelték, többek között fémeken, papírtörlőn, műanyagon, téglán, csempén és üvegen. Megállapították a működésének mechanizmusát, és azt is, hogy az egyes felületeken mennyi ideig marad hatékony.

A kutatócsoport vállalkozást hozott létre, hogy három éven belül kereskedelmi forgalomba hozza a permetet.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)