Jump to content

Ablak-döntés: Legyen szép és legyen tartós! (x)

2022. 07. 20. 15:04

Hogyan őrizhetjük meg hosszú időre ajtóink és ablakaink szépségét? Ha döntésre kerül sor, mit vegyünk figyelembe, milyen nyílászáró szolgálja észrevétlenül igényeinket a lehető legtovább.

Legyen szép és tartós! Akkor milyen is legyen?

Ha aktuálissá válik az ablakcsere - otthonunkban, vagy építkezés során nyílászáró választásra kerül sor, sokan inkább az üvegrétegek számát vizsgáljuk, azok alapján válogatunk. Pedig a keret tulajdonságai legalább olyan meghatározóak, mint az üveg minősége. Egy-egy ilyen beruházást nem pár évre tervezünk, és az is előnyös, ha tartósan karbantartásmentes megoldást találunk. Hiszen senki nem szeret pár havonta foglalkozni ezek alaposabb tisztogatásával, vagy festéklepattogás esetén annak a kijavításával.

Vajon létezik olyan ablakkeret, amelynek jelentéktelennek tűnő jellemzői nagyban megkönnyíthetik mindennapjainkat, ráadásul hosszútávon?

 

Évtizedekkel ezelőtt a műanyag ablakokat sokan az olcsósággal, a nem tartós megoldásként nem a magas minőségi kategória gondolatával társították. Sőt, máig él egyesekben a tévhit, hogy a műanyag ablakok, általában a műanyag környezetszennyező – nem is lehet más…

Ha eltekintünk a ténytől, hogy nem maga a műanyag szennyezi a környezetet, hanem az ember, aki nem megfelelően bánik vele, akkor marad, hogy minden bizonnyal az innováció az műanyaggyártást se hagyta érintetlenül. A mai műanyag ablakok jó részénél újrahasznosított alapanyagokat használnak, sőt az ablakok jelentősen meghosszabbodott élettartamuk után újrahasznosíthatók. Viszont, ami talán még ennél is fontosabb: olyan minőségűek, amely egy hétköznapi háztartásban szívesen vett előnyöket kínál.

Ez a műanyag már nem az a műanyag.

Tehát, ha ablakot, ajtót, taraszajtót választunk és van rá lehetőségünk, nézzük meg a profilra írt márkanevet. Ha azt olvassuk Gealan, akkor az alábbi előnyökkel számolhatunk!

 

Egy kis „műanyag-tudomány” a hétköznapoknak

Új standardok az ablakgyártást se kerülték el és ennek egyik élharcosa a Gealan: a cég nem csupán magas minőségű ablakokhoz gyártja profiljait, hanem ezek a profilok már ránézésre sem hasonítanak évtizedekkel korábbi társaikhoz. Többek között például színesek, és a speciális bevontnak köszönhetően nem is tűnnek műanyagnak. Amellett, hogy ez már nem az a műanyag, a német gyártó egyedi bevonatképző eljárás bizonyítottan hosszú ideig, akár 10 évnél tovább is képes eredeti állapotában megőrizni a kezelt felületet. De mitől olyan más ez a színezési technika egy műanyag profil esetében? A PVC-ként legtöbbünk által ismert, illetve az ún. akrilüveg (azaz PMMA), mint anyag tulajdonságai remekül összeilleszthetőek. Ezt használja ki a szóban forgó technológia, ugyanis a két elem komponenseit összeolvasztja. Az akrilüveg egy rendkívül kemény anyag, alap tulajdonságait nézve nagyságrendekkel masszívabb, mint a PVC, melyből adódóan karcálló és rendkívül ellenálló a környezeti és időjárási hatásokkal, vagy azok hirtelen változásával szemben. Ezt a fedőréteget alkalmazzák a kész profilrendszereken, amelynek PMMA rétegét a gyártás során felpolírozzák, így egy selyemfényű, matt hatású textúrát kap. Ezen felül pedig a cég kiemelten figyel természetesen a fenntarthatóságra – tekintve, hogy a fémes megjelenés ellenére a termék mégis csak műanyag. Abból kiindulva, hogy a műanyag természetesen egy számtalanszor újrahasznosítható anyag, a GEALAN új kereteinek gyártásához régi ablakokból származó újrahasznosított anyagot is felhasznál, így támogatva az energiahatékonyságot és a zárt anyagkörforgást.

 

Nézzük most meg közelebbről, mitől más a GEALAN-acrylcolor® színezési technológia, mivel hoz létre egy innovatív, ugyanakkor kreatív és színes megvalósítási formát nyílászáróinkra komponálva. A korábban említett két fő komponens egymást jól kiegészítő kapcsolata adja meg az alapot a tartósságnak: az ellenálló akrilréteg természetéből fakadóan strapabíróbb, mint a legtöbb építőanyag. Ennek okán magas a karcállósága, de hasonló hatékonysággal áll ellen fénynek, időjárásnak, és ami talán még izgalmasabb: a szennyeződéseknek és pornak. A polírozási folyamatnak köszönhetően ugyanis a kialakult selyemfényű felületen a pollen és a különböző szennyeződések egyszerűen nem tapadnak meg, lényegében lecsúsznak. De miként tehetik ezek a színes ablakprofilok még izgalmasabbá otthonunk megjelenését? Az akár 50 árnyalatban is elérhető bevonat készítésénél a használt színpigmentek hőre optimalizáltak, ellenállóvá téve a kész ablakprofilt az UV sugárzásnak. Következésképpen, bármilyen színű GEALAN kerete is legyen nyílászárónknak, abban biztosak lehetünk, hogy az tartós és hosszútávon szép marad.

 

Kicsit máshogyan: modern és egyedi színpaletta

A német GEALAN idestova 60 éve fejlesztette ki első ablakprofilját és közel 40 év tapasztalatával és kutatásával hozta létre a szabadalmazott GEALAN-acrylcolor® felületkezelő bevonatot, ezzel új fejezetet nyitott a nyílászáró gyártás területén. A rendkívül sokoldalú, alapvetően matt, selyemfényű felület a hétköznapokban is hasznos termékjellemzőkkel ötvözi az esztétika és az időtállóság fogalmát. A GEALAN-acrylcolor® széles színpalettáján kínál választást, ám ezzel együtt is hangsúlyt fektet a különleges megjelenésre: fémes keverésű tónusaival ad egyediséget a legváltozatosabb divatszíneknek. Érdemes átböngészni a teljes palettát, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet, hiszen ezek az árnyalatok nem csak az épületek külső oldalán, de azok belső tereiben is szerepet játszanak: egyfajta „hangulatvilágítást” adnak. A GEALAN-acrylcolor® nyílászáró profilok a benti helyiségekben dekorfóliák segítségével szerelhetők fel és igazi design-kiegészítővé válhatnak otthonunkban. Válasszuk akár a modern stíluselveket követő matt, akár pedig a fa felületekre megszólalásig hasonlító RealWood fóliákat, biztosak lehetünk abban, hogy megalapozzuk a külső és belső terek összhangját, ha ajtónk és ablakunk kerete GEALAN.

 

További érdekességek a GEALAN-acrylcolor® technológiáról: GEALAN-acrylcolor®innovációk

(Forrás: szerkesztőség)