Jump to content

Beépítéskönnyített tetőablak, hibátlan működés

2022. 05. 24. 08:43

Építés vagy felújítás esetén a kivitelezői és vevői elképzelések sok esetben különböznek. Szerencsére persze vannak olyan termékek, anyagok, amelyek segítenek a két oldal közötti kérdéses pontokat áthidalni. Ilyenek például a Roto tetőablakai, amelyek egy új tetőtér kialakításának hatékony eszközei lehetnek, előnyöket kínálva mind kivitelezői, mind megrendelői oldalon. (X)

Amikor otthonunkban tetőtér felújításon gondolkozunk, ahogy minden más felújítási döntés esetén, egyre fontosabb szemponttá válik, hogy időtálló, energiatakarékos, ugyanakkor esztétikus megoldásokat találjunk.

Az elmúlt években folyamatosan és kiszámíthatatlanul növekedő energiaárak következtében egyre nagyobb teret nyernek az épületek energiaháztartását optimalizáló megoldások. De mit érdemes figyelembe venni a megfelelő építőanyag kiválasztásánál, úgy, hogy az a műszaki, beépítési feladatokat és a használói igényeket is kielégítse?

„Hol találunk szerelőt, aki megjavítja?”

Míg a gyártók nagy részére mára egyre nyitottabb az energiatakarékos és minőségi megoldások előállítására, a vevők, és a vevői igények kielégítésre a kivitelezők, sokszor még mindig az alacsonyabb minőségű, viszont árban kedvezőbb lehetőségeket preferálják. A napjainkban érzékelhető anyagdrágulás és szakemberhiány okozta nehézségek pedig nem segítenek változtatni ezen a tendencián, pedig mind gyártói, mind vásárlói vélemények alapján az olcsóbb anyagok használata csak rövid távon bizonyul ténylegesen olcsóbbnak. Mi történik abban az esetben, ha nem sikerül szakszerűen megoldani a beépítést? Természetesen ilyennek nem lenne szabad előfordulnia, mégis akad rá példa szép számmal. Mit csináljunk például akkor – jelen esetben az ablakokkal – ha beépítés után felmerül, nem megfelelően „működik” a tetőtér? Ilyenkor gyakran a terméket, esetünkben a tetőtéri ablakot teszik felelőssé az energiaveszteségért, penészért vagy beázásért, pedig a rossz működés leggyakoribb oka a hibás vagy szakszerűtlen beépítés.

No, de miért adnánk egyáltalán teret az akár rövid időn belül megmutatkozó probléma kialakulásának? Főleg olyan hosszútávú és költséges beruházásban gondolkozva, mint tetőtér beépítése, vagy tetőablak cseréje.

László Sándor, a Roto Vasalatkereskedelmi Kft. Dél-Kelet Európai regionális vezetőjének adatai alapján Magyarországon naponta átlagosan 1-2 telefonáló kér a cégtől segítséget a nem jól működő nyílászárójához: „Fontos leszögezni: a javításra szoruló nyílászárók elenyésző arányban szereltek a Roto vasalataival. De ha mégis így lenne, németországi raktárunkban akár tíz évesnél is régebbi modellekhez is tartunk alkatrészt. Ez ugyanakkor visszaigazolja a Roto nemzetközi törekvését: saját érdekkörében működő szervízhálózattal bővítjük szolgáltatási palettánkat, ami tőlünk nyugatabbra már működik. Ez a Roto egyik válasza a magyar szakemberhiányra. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy a meghibásodott nyílászáró továbbra sem Roto vasalattal szereltek közül kerülnek majd ki, de természetesen ettől még megjavítjuk őket.”

Előzzük meg a problémát: előszerelt, beépítéskönnyített tetőablakkal

Belátható, hogy nem csak szakmai szemmel nézve, tehát a munkát végző szakembernek kínál előnyt, egy termék könnyű beépíthetősége, esetünkben egy tetőablak könnyű szerelhetősége. A Roto ablakai úgy lettek tervezve és megalkotva, hogy az esztétikus megjelenésük, és a ház energiatakarékosságához hozzájáruló műszaki paramétereik mellett, a beépítés megkönnyítése érdekében, gyárilag magasan előszerelt állapotban és jelölt illesztési rendszerekkel kerülnek a kivitelezés helyszínére.

„A Roto minőségi tetőablakainak minden eleme a hosszú távú, megbízható működést szolgálja. Az épület energiatakarékosságához a tudatosan kialakított és a tetőszerkezethez hőhídmentesen csatlakoztatható, beépítést könnyítő tokszerkezet nagyban hozzájárul. Tehát nem csupán a gyakran túldimenzionált üvegrétegek száma jellemzi a jó ablakot. A hosszú távú, hibamentes és könnyed működésért pedig a saját gyártású vasalatok felelősek. Nyissuk ki és ellenőrizzük, milyen márkanév szerepel a vasalaton.” – fejtette ki Hargitai Zsolt, a cég magyarországi vezetője az ablakaiban rejlő lehetőségeket.

Bővebb tájékoztatás a Roto tetőablakairól: Tetőablak szakembereknek (rototetoablak.hu)

(Forrás: Szerkesztőség)