Jump to content

Segítünk megtervezni, gyorsan megépíteni!

2022. 05. 03. 09:00

Az építkezést tervezők körében egyre népszerűbbek a könnyű és gyors kivitelezést ígérő, jól tervezhető megoldások. Inspirációt és segítséget nyújtanak ebben a Leier Típusházak, melyek népszerűségét legjobban talán az bizonyítja, hogy az igények és a visszajelzések tükrében a cég két új modellel bővítette kínálatát. Az így már 14- re bővült tervből 12 CSOK kompatibilis, 1, 2 vagy 3 gyerekre. (X)

Az építőiparra jellemző szakemberhiány és a gyorsan változó építőanyag árak igencsak megnehezítik az építkezni vágyók dolgát. Szerencsére az új technológiák segítségével a piac szereplői igyekeznek felvenni a ritmust: újabb és újabb műszaki megoldások segítik, gyorsítják az építkezést, helyettesítik többé-kevésbé az élőmunkát. Ezek között egy látványos és az építkezés egy bizonyos szakaszára komplex információt és megoldást kínáló új lehetőség a Leier Típusházainak ötlete. „Cégünk egy szerkezetkész otthon megépítéséhez minden szükséges építőanyagot egy kézből kínál, így az adott háztípushoz anyagköltségeink kiszámolásával is támpontot nyújtunk az építkezést tervezőknek. A tervek és a hozzájuk kapcsolt költségek ugyanakkor inkább inspirációként szolgálhatnak házunk tervezéséhez és a saját kalkuláció készítéshez, hiszen azok telekre illesztéséhez és akár további igényekre szabásához még egy építész tervezőre van szükség.” - tudhattuk meg Komlós Andortól, a Leier Hungária ügyvezetőjétől.

Tervek és megvalósítás

A tapasztalatok alapján a Leier Típusházak egyre népszerűbbek. A kapott visszajelzések, kérdések, információk alapján pedig két újabb Típusház került a választékba, így már 14 ilyen megtervezett otthon jelenthet inspirációt az építkezést tervezőknek. Fontos, hogy ezek között 12 ház CSOK kompatibilis kialakítású 1,2 vagy 3 gyerek esetén.

Fontos megemlíteni, hogy a Leier nem vállalja a házak kivitelezését, csupán inspirációként szolgálnak és az építési költségek tervezésében nyújtanak segítséget, ahogy ezt Parádi Zsuzsannától a Leier Típusházak tervezőjétől megtudhattuk: „Vannak már bevált kivitelező partnereink, akiket jó szívvel ajánlunk, folyamatosan építjük is ezt a hálózatot, de a Leier maga nem vállal kivitelezést. Tapasztalatink szerint az építkezők számára ennek ellenére nagy segítséget jelent az első lépések, a szerkezetkész épület költségvetésének kalkulációjában, hogy „garzonszerű” 30 m2-es, akár nyaralóként is elképzelhető háztól az akár népesebb család otthonául is szolgáló 160 m2-es épület szerkezeteinek költségvetésébe bepillantást nyerhetnek. Ha pedig bármely ház megtetszik, és az anyagokat megvásárolják hozzá, az általunk szolgáltatott tervcsomag díját visszatérítjük.

Mivel a Leier választékában a szerkezetkész házépítéshez szükséges összes építőanyag megtalálható, - fal, födém, kémény, cserép, térkő és még folytathatnánk a sort, - így tőlük ezek egyszerűen, egykézből beszerezhetők, és ha valaki él ennek lehetőségével, akkor a típusterv díja beszámításra kerül az építőanyagok árába. Ezeket már csak a telekre és egyéni igényekre kell szabni saját építész segítségével. „Szerencsére ma már gyakorlatilag mindenki látja, mekkora különbség és milyen hatalmas fejlődés van a régi panelépületek technológiája és a mai modern kéregfal és kéregfödém elemekből készülő házak között. Az pedig végképp meggyőző mindenki számára, hogy az elemek a megrendelés szerint visszajelzett időben legyártva kerülnek a kivitelezés helyszínére. Így a munkálatok könnyen ütemezhetők és a ház méretétől függetlenül 4-5 szakember akár 3-4 nap alatt csúszások nélkül kivitelezi a szerkezetkész épületet.” – emeli ki a tervező.

És mennyibe kerül mindez?

Olyan számmal ugyan nem tudunk szolgálni, hogy vajon mennyi lesz a végső költsége bármely ház kulcsrakész építésének, mégis hasznos lehet a csupán a szerkezetkész épületek anyagköltségének kalkulációja is. Nézzük!

A 30 – 160 m2 közötti szerkezetkész épülethez a tervek szerint szükséges szerkezeti anyagok nettó költsége 3 és 10 millió forint között mozog. Hangsúlyozzuk, hogy az árak a szerkezetek kapcsán adnak iránymutatást és csak az anyagköltség tekintetében. Csökkentheti a költségeket, ha az érdeklődő úgy dönt, hogy a megépítéshez kínált típustervben szereplő összes Leier anyagot meg is vásárolja, mert ez esetben a tervezés is idő- és költséghatékonyabbá válik, és a saját építész a kapott tervekből kiindulva dolgozhat tovább az épület többi elemének kialakításán, személyre szabásán.

További információ: www.leier.hu/tipushazak

(Forrás: Szerkesztőség)