Jump to content

Rekordméretűre nőtt tavaly a fejlesztési portfolió értéke

2022. 05. 02. 14:45

Rekordszintre, 500 milliárd forintra nőtt a Property Market Kft. fejlesztési portfóliójának értéke 2021-ben, miközben árbevétele elérte a 2,3 milliárd forintot, adózott eredménye pedig 847 millió forintot tett ki - közölte Magyarország harmadik legnagyobb ingatlanfejlesztő cége az MTI-vel.

A nyilvános cégadatok szerint a kft. adózott eredménye 2020-ban 80 millió forintot, árbevétele 1,278 milliárd forintot tett ki.

A közlemény szerint a cég aktív projektjei több mint 500 ezer négyzetmétert tettek ki 26 épületben 2021-ben: 16 lakóépület mellett 7 irodaház és három hotel fejlesztésében vettek részt, passzív portfóliójukban pedig további 500 milliárd forintos, 27 épületre vonatkozó, 500 ezer négyzetméternyi fejlesztési potenciállal rendelkeznek, amelyekre fejlesztési szerződésük van.

A tájékoztatásban idézik a társaság ügyvezető igazgatóját, Schrancz Mihályt, aki elmondta, 2021-ben jó évet zártak a koronavírus-járvány újabb hullámai, az erősödő infláció és a növekvő bizonytalanság ellenére is, a cég árbevétele 2019-2021. között a duplájára nőtt.

A vállalat fejlesztési portfoliója jelentősen bővült, a covid előtt 7, jelenleg 26 projekt fejlesztése zajlik vagy már befejeződött. Ezzel párhozamosan a cég szakértői létszáma is megduplázódott, elérte az ötvenet - olvasható a közleményben.
Schrancz Mihály kiemelte, 2021-ben a vállalat első projektje a BudaPart, meghatározó városrész fejlesztési projektté vált, a fejlesztés végére a BudaPart majdnem fele - 26 hektár - zöldfelület marad, amelynek része Budapest egyik legnagyobb közparkja, a Kopaszi-gát is.

Emlékeztetett, a BudaPart gigaprojekt - megközelítőleg tízéves, maximum hat fázisban megvalósuló beruházás - 54 hektáron épül, itt 15 lakóépületben 3 ezer lakás, 12 irodaházban 250 ezer négyzetméter irodaterület és 15 ezer négyzetméter kereskedelmi terület jön létre, ahol mintegy 25-30 ezer városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben.

A 2015-ben megkezdett városrészfejlesztés első két ütemét már lezárták, 1100 lakást értékesítettek is, az első két irodaépületet és az első öt lakóházat már birtokba vették a lakók és a bérlők - olvasható a közleményben.

A közlemény a folyamatban lévő fejlesztések között említi a BEM Centert, amely a Bem térrel együtt újul meg "A" kategóriás iroda, kereskedelmi egységek és 5 csillagos boutique hotel lesz benne.
Hangsúlyozták, "újabb izgalmas és ikonikus fejlesztés" lesz a Dürer Park újgenerációs épületegyüttese a Városliget mellett.

A fejlesztés során az eredeti építészeti értékek megőrzése mellett felújítják az egykori Szent Szív Zárda épületét.
Közölték, a 3,7 hektáron zajló fejlesztésben három lakóépületben 208 lakás és 2 irodaház épül 42 ezer négyzetméter irodaterülettel.

Schrancz Mihály arról is beszélt, a szektornak idén újabb, és egyelőre nem enyhülő problémákkal kell szembenéznie. Az Ukrajna elleni háború, az infláció és az ellátási láncok akadozása mind óriás kockázatot jelentenek az egész piacnak - fogalmazott.

Hangsúlyozta, a gyorsuló infláció kiszámíthatatlanná, tervezhetetlenné teszi a fejlesztéseket, az emelkedő kamatkörnyezet pedig tovább drágítja a finanszírozást, így a kisebb cégek eltűnhetnek a piacról.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)