Jump to content

Tippek, melyekkel gyerekjáték lesz a tavaszi nagytakarítás

2022. 03. 16. 15:08

A valóban alapos tavaszi nagytakarításnak nem érdemes tervezés nélkül nekiesni, mert csak kapkodás és kuszaság lesz a vége. Egy jól összerakott listával viszont a ház minden négyzetcentimétere csillogni fog, néhány trükkel pedig a legmakacsabb vagy éppen az elfeledett tárgyak is makulátlanul tiszták lesznek.

Érdemben takarítani akkor tudunk, ha rend van a házban. Pakoljuk be a cipőket a tárolóhelyükre, az elmosogatott edényeket a szekrénybe, a dohányzóasztalon összegyűlt kis tárgyakat a helyükre, tehát minden tárgyat tegyünk oda, ahová való.

Mindig fentről lefelé

A takarítás egyik általános alapelve, hogy haladjunk fentről lefelé. Ha a porszívózással kezdünk, akkor portörlés után ismét fel kell szippantani a padlóra került koszt, plusz munkát generálva.
Az összes bútor tetejéről töröljük le alaposan a port. Átmehetünk rajta nedves ronggyal vagy törlőkendővel is. A vizes takarítás előtt ne feledkezzünk meg a pókhálók leszedéséről sem. A fenti elemek takarításakor a lámpaburákat és a díszléceket is törölgessük át.

Ezután kétféle módon haladhatunk, ki melyiket preferálja. Takaríthatunk helyiségenként, egy-egy szobával teljes egészében végezve, vagy az egész házat szintenként haladva.

Erre figyeljünk, ha szobánként haladunk

A fentről lefelé elv itt is érvényes. Miután letöröltük a port a szekrény tetejéről, pakoljuk ki azok tartalmát, húzzuk el a helyéről a bútorokat és ott is tisztítsuk meg a területet. Ha fürdőszobában vagy konyhában vagyunk, a csempéről se feledkezzünk meg. Miután a tárolókat is kitakarítottuk, tegyük vissza a dolgainkat. Ezzel egyidejűleg akár szelektálhatunk is, így a tiszta szekrénybe már csak azok a tárgyak kerülnek vissza, amire valóban szükségünk van.

A műveletet végezzük el szobáról szobára haladva, a fürdőben és a konyhában az elektronikai eszközökről se feledkezzünk meg, tisztítsuk meg azokat is, akár csak a szekrényeket.

Erre figyeljünk, ha az egész házat egyszerre takarítjuk

A szekrények tetejéről már letöröltük a port, jöhet a következő lépés. Ennél a módszernél igaz a mondás, miszerint bízz a folyamatban, ugyanis ideiglenesen sokkal nagyobb kupleráj lesz a házban, mint azelőtt, viszont valamivel gyorsabb a módszer, mert nem kell a takarítószereket folyamatosan cserélgetni, mivel ugyanazt a lépést egyszerre hajtjuk végre a ház egészében.

Először pakoljuk ki a szekrényekből a dolgokat, majd húzzuk el az üres szekrényeket, és az összes többi mozdítható tárgyat (tűzhely, mosógép, kanapé) a helyéről és takarítsunk ki alatta. A konyhában erősebb zsíroldóra is szükségünk lehet, érdemes itt kezdeni, hogy a tisztítószernek legyen ideje hatni. A tárgyak mögötti csempék takarításáról se feledkezzünk meg.

A kipakolandó tárgyak mehetnek a szoba közepére, ahol nincs másik tárgy, a felmosás ugyanis a legutolsó lépés, itt pedig senki nem zavarnak addig. Most is szelektáljunk, csak az kerüljön vissza a kitakarított szekrényekbe, amikre valóban szükségünk van.

Hűtőszekrény és egyéb elektronikai eszközök

Akinek régebbi típusú hűtőszekrénye van, az pontosan tudja, hogy a tavaszi nagytakarítás szerves része a hűtőszekrény leolvasztása. A mai darabok legtöbbjének erre már nincs szüksége, mert automatikusan leolvasztja a hűtőteret és meggátolja a jegesedést.

A fagyasztórekeszek és a hűtő tárolórekeszeinek kitakarításáról akkor se feledkezzünk meg, ha a hűtőszekrényt nem olvasztjuk le.

A mosógépeken és a mosogatógépeken is gyakran találhatunk már öntisztító funkciót, ha azonban nincs ilyen program a gépünkön, akkor választhatunk a boltban kapható tisztítószerek között, vagy használhatjuk itt is a jól bevált ecetet. Mindkét esetben üres mosást/mosogatást indítsunk.

Az utolsó lépések

Mindegy melyik módszert választottuk, a munka legnehezebb részén túljutottunk. A mozdítható bútorok és elektronikai berendezések tiszták, az alatta levő járófelület szintén.

Az ágy és a kanapé tisztítását érdemes egyszerre végezni, ugyanazzal a kárpittisztítóval gyorsan kész leszünk. Ide beszoríthatjuk a szőnyegek vagy padlószőnyegek kisikálását is. Ha ágyneműt is szeretnénk mosni, betehetjük, a mosási program körülbelül a felmosás végére be is fejeződik, akár a függönyöket is betehetjük egybe, de utána is (színtől mosási strapabírástól függően).

Amíg azok száradnak, befejezhetjük a fürdőszobában és a konyhában az utolsó lépéseket. A teljes csempefelületet tisztítsuk meg mindenhol, a csapot, a WC-kagylót és a zuhanyzót/kádat is.

Ezután jöhetnek az ajtók és az ablakok. Az üvegfelületen túl a kilincseket is alaposan fertőtlenítsük le, hiszen ha belegondolunk, napjában akár több tucatszor is nyitjuk/zárjuk az ajtókat, a kilincsek takarítására viszont lényegesen ritkábban gondolunk. Ha elérjük a redőnyöket, azokat is alaposan tisztítsuk meg, ezzel késleltethetjük az ablak koszosodását is.

A nagytakarítás befejező lépése pedig a felporszívózás és a felmosás. A takarítás során a földre hullott összes portól és egyéb kosztól megszabadulunk ezzel a két lépéssel, teljessé téve a takarítás sikerét.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)