Jump to content

Így magyarázzuk el a gyereknek, mivel szabad viccelődni

2021. 12. 21. 20:47

A vicc mindig csak addig vicc, amíg minden fél nevet rajta és könnyedén veszi. Ha bárki számára nehéz, bántó, rossz gondolatokat vagy érzéseket kelt egy megjegyzés vagy tett, onnantól kezdve már elveszti a humoros jellegét.

A humor határait nehéz megtalálni. Még felnőttként is előfordulhat velünk, hogy mondunk egy olyan poént, ami a másiknak valami olyan problémájára, gondjára, nehézségére utal, amit észre sem veszünk vagy nem tudunk róla. Sajnos ez óhatatlanul előfordul, az empatikus és tudatos kommunikációs törekvés ellenére. A gyerekek esetében ez még nehezebb.

Komoly probléma, hogy amikor megbántódik valaki egy érzékeny témán, akkor nem a megbántó, hanem a megbántott kerül pellengérre. A fejéhez vágják, hogy túlságosan érzékeny, túlreagálja a helyzetet, és elrontja mások kedvét a sértődöttségével. Ezek azok a helyzetek, amelyekre rendkívüli módon figyelni kellene.

Szülőként jó, ha a humort a nulladik pillanattól bevetjük a gyermeknevelésben, hiszen nincs kedvesebb móka a gyerekszájnál. Fontos azonban, hogy jó érzékkel örökítsük át a viccelődést, mert a gyerekek a legtöbbször tudják, milyen helyzetben nem illik humorizálni.

Mivel másfélék vagyunk, a humorunk is eltérő lehet, nem illeszkedik a másikéhoz teljesen tökéletesen. Tréfálkozni valakivel bizalmas dolog, ehhez figyelni, érteni vagy ismerni kell a másikat.

A teljes beszélgetés és a Rozmaring pillanatok a családnak-podcast nyolcadik epizódja, Polányi Viktóriával, Trömböczky Napsugárral és vendégükkel, Kautzky Armanddal elérhető a Médiaklikken, a Spotify-on és az Apple Music-on!

 
 
(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)