Jump to content

A Pókember is megirigyelheti ezeket a robotokat

2021. 11. 10. 14:31

Ha valaki nincs is tériszonya, akkor sem ártanak a kötélidegek a hatalmas épületek külső ablakmosásához. A sok emelettel a föld felett lógó ipari alpinisták munkáját váltaná ki a Skyline Robotics.

A vállalat szerint a kapcsolódó iparág – beleértve a metropoliszok hatalmas épületeit takarító toronymagas szerkezeteit is – jövedelmező üzletnek számítanak, évente több mint 40 milliárd dolláros bevételt hoznak. A problémát elsősorban az okozza, hogy a képzettnek számító ablakmosók 74%-a 40 év feletti, az utánpótlás viszont jóval kevesebb akad. Ez talán kevésbé meglepő, figyelembe véve, milyen veszélyes és kockázatos munkáról van szó.

A Skyline Robotics azonban abban bízik, hogy a robotok ezt a problémát is orvosolhatják. Fejlesztésük a KUKA Robotics robotkarjaira emlékeztet. A tisztítókefével és vízforgató rendszerrel felszerelt gépek így könnyedén el tudják végezni a piszkos munkát.

 

Az Ozmo használatához nincs szükség külön állványzatra, a gépek az „emberi” ablakmosókat szállító emelőszerkezetekkel együtt használhatók. Ezek azok a nyitott liftek, amelyek motoros darurendszer segítségével szállítják le és fel az embereket.

Tőlük eltérően azonban ezek a gépek sokkal nagyobb hatótávolsággal bírnak, így egy-két robotkar sokkal nagyobb üvegfelületet képes megtisztítani minden egyes műveletnél.

A többi robotmunkáshoz hasonlóan Ozmo sem tart szünetet, mivel pedig fixen a felvonóhoz van rögzítve, így nincs szükség hevederekre, amelyeket műszak előtt ellenőrizni kellene. Ha pedig esetleg valami mégis elromlana, akkor is sokkal kisebb az esélye annak, hogy emberéletek kerüljenek veszélybe - írja az iotzona.hu.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;iotzona.hu | Kép: pixabay.com)