Jump to content

A második negyedévben leginkább a vidéki városokban nőttek a lakásárak

2021. 11. 09. 09:50

Az idei első negyedévhez hasonlóan a második negyedévben is a vidéki városokban emelkedtek a legnagyobb mértékben a lakásárak, mintegy 3,5 százalékkal, az éves áremelkedés 18,2 százalék volt ezeken a településeken - közölte a Duna House a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

A közlemény szerint a jegybanki adatok megerősítik a Duna House piaci tapasztalatait a vidéki ingatlanpiac erősödéséről, valamint a továbbra is aktív piaci érdeklődésről.

Az aktív érdeklődés a tranzakciós adatokban is megjelent a tavaszi hónapokban, a Duna House becslése alapján 2021 második negyedévében több mint 41 000 adásvétel történt Magyarországon. A tavalyi koronavírusos év eredményeihez képest ez 62 százalékos emelkedés, de az aktívabb 2018-hoz és 2019-hez képest is 3, illetve 7 százalékos növekedést jelentett április-júniusra vetítve.

A Duna House az MNB lakásárindex jelentése alapján azt is megállapította, hogy a budapesti és országos árváltozások mértéke a vidékhez képest elmarad. Míg a fővárosban negyedéves szinten 3,2, éves viszonylatban pedig 9,1 százalékkal drágultak a lakások, addig az országos átlag 3,1 százalékos emelkedést mutat az első negyedévhez képest, az éves növekedési ütem pedig 13,3 százalékos.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)