Jump to content

Az ingatlanbefektetések 22 százalékkal csökkentek a régióban

2021. 10. 28. 21:30

Az ingatlanbefektetések Közép- és Kelet-Európában 22 százalékkal csökkentek 2021 első félévében az előző év azonos időszakához képest, a tranzakciók értéke így 4,9 milliárd eurót tett ki - tájékoztatta a KPMG könyvvizsgáló legújabb felméréséről az MTI-t.

Kiemelték: az eredmény 80 százalékban három államnak tulajdonítható, ebből 53 százalék Lengyelországé, 18 százalék Csehországé és 13 százalék Magyarországé.

Szlovákiában, Romániában és Magyarországon folytatódott a növekedés, eközben a beruházások legmeredekebben Bulgáriában és Csehországban estek vissza.

A felmérésben részt vevők úgy látják: a globális járvány a továbbiakban komoly hatással lehet az ingatlanhitelezésre. A helyi makrogazdasági feltételeknél is fontosabb szempont lesz a globális hatás, például annak eldöntésében, hogy milyen típusú ingatlanfejlesztések részesülhetnek finanszírozásban.

A bankok képviselőnek válaszaiból az is kiderül, hogy a fenntarthatóság ugyan gyakran szóba kerül az ingatlanszektor jövőjével foglalkozó iparági eseményeken, mégsem kulcsfontosságú tényező az adott ingatlan finanszírozásának megítélésében - írták.

Andrea Sartori, a KPMG ingatlantanácsadási területének kelet-közép-európai vezetője a közlemény szerint felhívta a figyelmet arra, hogy a lakáscélú szegmens számos országban - Magyarország kivétel - a legnépszerűbb kategóriává vált, az ipari-logisztikai kategória pedig a második helyre került a KPMG felmérésében részt vevő banki képviselők válaszai alapján. Ennek oka szerinte az lehet, hogy a korlátozásoknak köszönhetően lényegesen nőtt az igény az otthoni munkavégzésre, egyúttal csökkent a kereslet a hagyományos irodaterületek iránt.

Dános Pál, a KPMG magyarországi ingatlantanácsadási szolgáltatásának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a bankok és a fejlesztők eltérően ítélik meg az ingatlanfejlesztési piac dinamikáját: miközben a megkérdezett magyarországi bankok legszívesebben a logisztikai fejlesztésekhez nyújtanának finanszírozást, addig a megkérdezett hazai ingatlanfejlesztők a lakófejlesztéseket találták a legvonzóbbnak.

A megkérdezett magyarországi bankok 80 százaléka a következő 12-18 hónapban mérsékelt növekedésre számít az egész bankszektor ingatlanfinanszírozási portfóliójában.

A KPMG idei felmérésében a kelet-közép-európai régió 11 országának több mint 40 bankja és hét ország 18 ingatlanfejlesztője vett részt. A könyvvizsgáló online kérdőívek és mélyinterjúk segítségével gyűjtött adatokat 2021 májusában és júniusában.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)