Jump to content

Kínában tovább lassult az új lakások áremelkedése szeptemberben

2021. 10. 20. 18:32

Kínában tavaly december óta legkisebb ütemben nőtt az új lakások ára idén szeptemberben részben annak a hatására, hogy a kormány intézkedéseket hozott az új lakások piacának a lehűtésére.

A kínai statisztikai hivatal szerdán azt közölte, hogy az ország hetven legnagyobb városában az új lakások átlagos ára éves összevetésben 3,8 százalékkal emelkedett szeptemberben az augusztusi 4,2 százalék után. Egy éve szeptemberben 4,6 százalék volt a drágulás.

Szeptemberben a új lakások ára 0,3 százalékkal nőtt augusztussal összevetve, amikor hasonló nagyságú volt a drágulás júliushoz viszonyítva. Tavaly február óta legkevesebb, 27 városban nőttek a lakásárak havi szinten idén szeptemberben az augusztusi 46-tal szemben.

Kínában az ingatlanpiac a gazdaság egyik fontos alappillére. A koronavírus-járvány okozta tavalyi első negyedévi megrázkódtatás után gyorsan magához tért, a lakásárak gyors ütemben emelkedtek, amihez hozzájárultak a csökkenő jelzálogkamatok. Szakértők ugyanakkor már egy ideje arra figyelmeztetnek, hogy a lakásárak túl gyorsan nőnek, ami a pénzügyi stabilitást veszélyeztető kockázati tényező lehet, és a kormány már több lépést tett az új lakások piacának lehűtésére, aminek a jele lehet a szeptemberben már negyedik hónapja lassuló árnövekedés.

Kína a világ jelentősebb gazdaságai közül egyedüliként tudott gazdasági növekedést elérni 2020-ban. A tavalyi, 2,3 százalékos GDP-bővülést követően Peking az idei évre 6 százalék feletti növekedést irányozott elő.

Kína GDP-növekedése éves szinten 4,9 százalékra lassult a harmadik negyedévben éves összevetésben a második negyedévi 7,9 százalékos, és az első negyedévi 18,3 százalék bővüléshez képest. A kiugró első negyedévi adatot a tavalyi alacsony bázis okozta, Kínában ugyanis 6,8 százalékkal zsugorodott a gazdaság a koronavírus-járvány miatt, míg 2020 második negyedévében már 3,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)