Jump to content

Lassult az új ingatlanok árának növekedése Kínában augusztusban

2021. 09. 17. 10:52

Lassult az új ingatlanok árának növekedése Kínában augusztusban, miután a kínai hatóságok az idén egyre inkább fokozták az ingatlanszektorra vonatkozó korlátozásokat, hogy mérsékeljék a szektor járvány utáni meredek helyreállása miatt felmerülő pénzügyi kockázatokat.

A kínai statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint az új ingatlanok ára 4,2 százalékkal nőtt augusztusban éves összevetésben. Ez az adat a legenyhébb mértékű áremelkedést tükrözi január óta. Júliusban még 4,6 százalékos volt az emelkedés. A felmérés során vizsgált 70 kínai város közül 46-ban - jellemzően a nagyobb városokban - nőttek az új ingatlanok árai havi összevetésben júliusról augusztusra. Júliusban még 51 városban jegyeztek fel áremelkedést.

Augusztusban mindazonáltal az ingatlanárak havi bázisú csökkenését regisztrálták az ország déli nagyvárosában, Kantonban (Kuangcsou), amire 2020 márciusa óta először volt példa.

A kínai gazdasági növekedés egyik fontos motorjának számító ingatlanszektorra vonatkozóan az idén több mint húsz kínai város vezetett be különféle korlátozó intézkedéseket. Egyebek mellett korlátozták az ingatlanvásárlásokat, illetve a bankok által a szektornak nyújtható hiteleket, valamint felső határt szabtak az ingatlanfejlesztők adóssághányadára. A hatóságok emellett bővítették a megfizethető lakóhelyek kínálatát és korlátozták a lakásbérleti díjakat a fiatalok lakhatási nehézségeit enyhítendő.

A kínai ingatlanpiacon ráadásul széles körben problémákat okoz az ország második legnagyobb fejlesztőjének számító China Evergrande Group helyzetének alakulása. A jelenleg a világ legeladósodottabb cégének számító vállalat adósságainak átstrukturálásával küzd a fizetésképtelenség elkerüléséért. A csoport kedden bejelentette, hogy szeptemberben várhatóan jelentősen csökkeni fognak az eladásai.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)