Jump to content

Újabb építőanyag-termelő kötelezte el magát az alacsonyabb árak mellett

2021. 07. 12. 10:35

A Kvarchomok Kft. elkötelezte magát az alacsonyabb árak mellett, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében jelezte: célja az építőipari nyersanyaghiány és az elszálló alapanyagárak mérséklése.

A Kvarchomok Kft. kizárólag a magyar piacot szolgálja ki nyersanyaggal, enyhítve a kínálati hiányt és az alapanyag-drágulást, ami az ingatlanok árát is felhatja. Az új bányákban a termelés a lehető leghamarabb elkezdődik - írták. A közlemény szerint Kvarchomok Kft. tavasszal indíthatja a munkát abban a 4 kavics- és homokbányában Kiskunlacháza és Délegyháza környékén, amelyekre nemrég kapott 20 éves kitermelési jogot. Sóskúton már több mint 30 éve bányásznak jó minőségű építési homokot, és a tulajdonos Bayer Construct a kapacitások további jelentős bővítését ígéri. A vállalat kitermelési volumene a Pest megyei településen évi 90 ezer tonna, a szárított késztermékeké 70 ezer tonna - tették hozzá.

Az építőipari alapanyagok drágulása miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) még az előző hónapban hozott létre vizsgálócsoportot. Közleményükben felvetették, hogy versenyellenes egyezkedések is okozhatnak szokatlan mértékű áremelkedést. Az ellenőrzésbe később a fogyasztóvédelem is bekapcsolódott, a kormány pedig az építőanyagok bányászatát és kivitelét érintő szabályokról döntött a héten. Csütörtökön az egyik legnagyobb belföldi gyártó, a Mapei Kft. bejelentette, hogy a kivitel korlátozásával igyekszik a belföldi igényeknek megfelelni.

A Kvarchomok Bányászati és Feldolgozó Kft. a kisebb cégek közé tartozik a tavalyi 921 millió forintos árbevételével és 174 millió forintos adózott eredményével.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)