Jump to content

Technológiai forradalom az ingatlanpiacon: mesterséges intelligencia adhat értékbecslést

2021. 06. 04. 12:15

Az ingatlanpiacon tevékenykedő cégeknél is elkezdődött a digitális transzformáció, aminek keretein belül a lehető legtöbb folyamat automatizálására tevődik a hangsúly. A nagyobb vállalkozások már a szegmesben vezető trendet követik, miszerint adataikban igyekeznek az értéket megtalálni.

Ercsey-Orbán Péter, a Livlia.com online ingatlanértékesítő portál ügyvezető-társalapítója szerint néhány éven belül Magyarországon is mesterséges intelligencia becsülheti meg a lakások értékét, ami óriási paradigmaváltást eredményezne a piacon.

A nyugatról érkező innovációk egyfajta technológiai forradalmat indítottak be a hazai ingatlanpiacon, amely az ágazat szereplőit a manuális folyamatok automatizálására buzdította, a koronavírus-járvány pedig a jelenség felgyorsítását eredményezte.

Ercsey-Orbán Péter, a Livlia.com online ingatlanközvetítő portál ügyvezető-társalapítója úgy véli, ha valakinek sok adat áll a rendelkezésére, akkor abból rengeteg dolgot ki lehet olvasni, pláne mesterséges intelligencia segítségével:

„Ma már léteznek olyan technológiák, amelyek automatizáltan meg tudják mondani egy ingatlanfeltöltés során, hogy az adott lakás jó vagy rossz állapotú, melyik képet érdemes előre sorolni a hirdetésben, sőt, akár mégy egy ingatlan vételárát is képesek meghatározni.

Ezek az előnyök az ingatlanfejlesztőknek is segítséget nyújthatnak arra vonatkozóan, hol érdemes újabb beruházást indítani” – fejtette ki az ügyvezető, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy egy weboldalt egy idő után már nem lehet tovább fejleszteni, a különböző portálok egy bizonyos pont után ugyanúgy néznek majd ki. Ha viszont az adatra építenek, működésük sokkal hatékonyabbá válik.

„Nyugat-Európában és Észak-Amerikában már nagyon erősen jelen van az adatalapú ingatlankereskedelem. A legnagyobb amerikai ingatlanportál, a Zillow mesterséges alapú értékbecslőt használ, ami képes ajánlatot tenni egy adott rendszerbe feltöltött ingatlanra, így azt másnap a cég készpénzben megvásárolhatja. Ebben látszólag nagy a kockázat, de a vállalatnál bíznak az algoritmusban. Az ingatlant ezt követően felújítják és jelentős haszonnal tovább adnak rajta” – mondta Ercsey-Orbán Péter.

Megjegyezte, becslések szerint ez a technológia akár már 2-3 éven belül begyűrűzhet Magyarországra is, ami óriási paradigmaváltást jelentene a piacon. A Livlia.com. inkább számítástechnikai cégként tekint magára, mivel egyfajta hibrid modellt követ: ugyan ügynökökkel dolgozik, de folyamatait automatizálja. A vállalat honlaján megtalálható egy ártérkép, ami az adott ingatlan helyzete és alapvető paraméterei alapján képes nagyságrendileg megbecsülni, mennyiért lehet eladni vagy kiadni egy lakást.

„Az online szerződéskötés után az eladók egy velük online, valamint telefonon keresztül kommunikáló, kijelölt tanácsadót kapnak, aki a jogi és értékesítési ügyekben tud hasznos információkkal szolgálni. Miután megtörtént a szerződés megkötéséhez szükséges adategyeztetés és azonosítás, az algoritmusok minden feladatot átvesznek. A hirdetések körülbelül 80 ingatlanportálon jelennek meg, ez a folyamat az online felületen teljesen hitelesen nyomon követhető. A meghirdetés helye és az érdeklődők száma is látható” – magyarázta a portál társtulajdonosa.

Egy hirdetésnél minden esetben a Livlia egyik ügynökének a telefonszáma van megadva, ezáltal előszűrik a kéretlen hívásokat. Ha az érdeklődés valós, akkor továbbítják a megkeresést a hirdetőnek, majd a tulajdonos és a potenciális vevő egyeztetnek. A vevők számára azért kifejezetten előnyös ez a megoldás, mert a cég jutalékának egy részét kuponok formájában visszakapják.

Ercsey-Orbán Péter végezetül megjegyezte: „A korábban már említett Zillow elemzése kimutatta, hogy például 20-30 százalékkal többen kattintják le azokat a hirdetéseket, amelyek borítóján a konyha vagy a fürdőszoba szerepel.

Ezt viszont csak mesterséges intelligencia tudja ilyen pontosan megfigyelni, emiatt pedig a technológiai forradalom Magyarországon is nagyon hasznos lehet.”

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)