Jump to content

Tovább gyorsult az amerikai lakásárak emelkedésének üteme márciusban

2021. 05. 26. 14:13

Tovább gyorsult a lakásárak emelkedésének üteme márciusban az Egyesült Államokban, mivel a szűkös kínálat és az erős kereslet közepette továbbra is licitháborúk dúlnak a vásárlók között.

Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 13,2 százalékkal emelkedett márciusban az előző hónapban mért 12,0 százalék után. Ennél erősebb ütemet legutóbb 2005 decemberében mutattak ki.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában éves összevetésben 13,3 százalékkal emelkedtek a lakóingatlanárak, ami 2013 decembere óta a legerősebb ütem. Elemzők enyhébb emelkedésre, 11,7 százalékra számítottak az előző havi 12,0 százalék után.

A tíz legnagyobb városban 12,8 százalékos volt a növekedés márciusban, meghaladta az előző havi 11,7 százalékot.

A húszas csoportban ismét Phoenixben drágultak a legnagyobb mértékben a lakóingatlanok, 20 százalék volt az emelkedés, majd San Diego következett 19,1 százalékkal, a harmadik helyre pedig Seattle került 18,3 százalékkal.

A rekordalacsony jelzáloghitel-kamatoknak köszönhetően az amerikai ingatlanpiac túlnyomórészt sértetlenül vészelte át a koronavírus-járványt. Az árakat továbbra is az hajtja fölfelé, hogy az erős kereslet jelentősen meghaladja a szűkös kínálatot.

A márciusban értékesített otthonok többségéért valóságos árháborút vívtak egymással a vevők.

Bár az oltási kampány lendületesen halad, a járvány visszaszorulóban van és az élet egyre inkább kezd visszatérni a normális kerékvágásba, a családok továbbra is keresik a nagyobb és tágasabb házakat, egyelőre nincs jele annak, hogy megáll a kiáramlás a belvárosokból. A vásárlási kedvet pedig az sem fékezi, hogy az utóbbi hetekben elkezdtek felfelé araszolni a jelzáloghitel-kamatok.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)