Jump to content

Tetőablak buktatók nélkül (x)

2021. 04. 23. 15:11

Az egyre dráguló energiával egyre kevéssé van kedvünk az utcát fűteni vagy hűteni. Tény, hogy otthonunk energiaveszteségének egyik okaként az elavult homlokzati vagy tetőtéri nyílászárókat szokták említeni – joggal. A meleg részben az elöregedett ablakokon és azok rossz beépítése miatt távozik. A következőkben 5 lépésben foglaltuk össze, mire érdemes figyelni egy tetőablak választásnál.

Védelem körös körül

Az egyik legfontosabb tényező egy tetőtéri ablak kiválasztásánál, hogy beépítése után hőszigetelési szempontból ne legyen a tető gyenge pontja. Mindenképpen olyan ablakot érdemes választani, amelynél az ablaktok vagy az ablakszárny megfelelő hőszigeteléssel van ellátva. A tetőablakok mindenképpen kiemelkednek a tető síkjából, így fontos, hogy a hőszigetelés a tok felső síkjáig érjen. Ezzel megakadályozható az un. hőhidak kialakulásának esélye, így az energiapazarlás, és a nem kevésbé fontos páralecsapódás elkerülhető. Előbbi pénztárcánkat kíméli, utóbbi az egészségünk szempontjából fontos. A Roto összes ablaktípusa, legyen az kétrétegű vagy háromrétegű, gyárilag előszerelt Hőszigetelő Csomaggal rendelkezik, ebből a szempontból biztosan jól döntünk, ha Roto tetőablakot választunk.

 

Klikk: egyszerűen a régi helyére újat

A gyárilag előszerelt ablakok szakszerű beépítése egyszerű. Ezzel időt és energiát spórolhatunk, de pénztárcánkat is kímélheti, ha a kivitelező hamarabb végez. Persze a beépítést mindenképpen bízzuk szakemberre. Ha a régi ablakok helyére – a méret miatt – tökéletesen illeszkedő újat választunk, nincs szükség bontásra, amivel szintén időt és pénzt spórolhatunk. Válasszunk tehát olyat, aminél ez egyszerűen megoldható: ilyen a RotoQ széria.

Ennek a modellnek egyik előnye az erős és tartós beépítést garantáló, intelligens illesztési rendszer, amelyhez nem kellenek csavarok és szerszámok. A „klick” szerelési rendszer pedig az egyes elemek helyes beillesztésekor egy-egy kattanással, hanggal erősíti meg, hogy a beillesztés sikeres és szakszerű volt.

 

A tetőablak is lehet okos

Ugyan a Roto különböző nyitási módokkal – klasszikus középen billenő, felső harmadban nyíló vagy felnyíló – igazodik az igényekhez és méretekhez, mégis akadnak olyan ablakok, melyek elérhetetlen magasságban vannak. A rejtett motorral szerelt ablakok a megszokottnál magasabbra is beépíthetők, fali kapcsolóval vagy rádiós távvezérlővel, de akár okos telefonunkkal egyaránt irányíthatók. A tetőablakokhoz kapcsolódó okos megoldások között a helyiségen belüli hő- és fényszabályozásban szerepet játszó páraszabályozók és esőérzékelők, valamint a különböző redőnyök, rolók mozgatására alkalmas automatizálás játssza a fő szerepet. Ezek döntően emelik a komfortérzetet, biztonságot, vagy épp védelmet nyújtanak, de az üzemeltetési költségeket is csökkentik.

 

Kényelem és biztonság

A biztonság egy tető alatt is kiemelkedően fontos, amelyben más tényezők mellett a tetőablakoknak is jut szerep. Védelemre van szükség az időjárás viszontagságaival, a bogarakkal vagy a bosszantó zajokkal szemben. A védelemről a kétrétegű és háromrétegű üvegezés, a szúnyoghálók, nap- és hővédő rolók gondoskodnak, amelyek például típusuktól függetlenül védelmet nyújtanak akár külső és belső törések, a párásodás és kellemetlen hőmérséklet ellen is. Ezek a funkciók un. okos megoldásokkal még kényelmesebbé vagy éppen biztonságosabbá tehetők. Gondoljunk csak arra, hogy az eső- vagy szélérzékelővel felszerelt, nyitva felejtett ablakok esetén milyen jó szolgálatot tesznek ezek a kiegészítő eszközök.

 

Megéri, mert „van benne anyag”

A Roto tetőtéri ablakait nyugodtan sorolhatjuk a hosszú távú befektetések közé, mivel használatuk során az energiamegtakarítás bizonyítottan beérik. „Van benne anyag…” – szokták mondani azokra a termékekre, amelyek már ránézésre masszívnak tűnnek, ezek általában nem a legolcsóbb megoldások, de ahogy a régi mondás tartja: olcsó húsnak, híg a leve… A tetőablakok esetén is igaz, hogy hosszú távon biztos műszaki megoldást vagy működést kínáló termékek talán költségesebbek, de sokszor kiderül, hogy az esetleg magasabb kiadásokra csak egyszer van szükség.

 

Ablakcserével kapcsolatos információkat a Roto oldalán talál.

(Forrás: szerkesztőség)