Jump to content

Jelentős mértékben drágultak a lakóingatlanok az Egyesült Királyságban

2021. 04. 21. 13:49

Jelentősen, több mint hat éve nem látott mértékben drágultak a lakóingatlanok az Egyesült Királyságban februárban, részben annak hatására, hogy a koronavírus-járvány egyik következményeként a vásárlók átértékelték preferenciáikat.

A brit statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint éves összehasonlításban 8,6 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak, ami 2014 októbere óta a legerősebb ütem. Elemzők 7,1 százalékot vártak a januárban mért 8 százalékos növekedés után.

Az átlagárak 250 ezer fontra - piaci középárfolyammal számolva több mint 105 millió forintra - rúgtak, ami 20 ezer fonttal több mint tavaly februárban.

Angliában 268 ezer (+8,7 százalék), Walesben 180 ezer (+8,4 százalék), Skóciában 162 ezer (8,0 százalék), Észak-Írországban pedig 148 ezer (+5,3 százalék) fontra emelkedtek az átlagárak. A legnagyobb mértékben, 11,9 százalékkal Északnyugat-Angliában drágultak a lakások, a legkisebb mértékben, 4,6 százalékkal pedig Londonban.
Szezonális kiigazítással számolva az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal nőttek a lakásárak februárban, lassult az ütem a januárban mért 0,8 százalékhoz képest.

A 2016 és 2019 közötti időszakban lassuló ütemben emelkedtek a lakóingatlanárak az Egyesült Királyságban, majd 2020 elején ismét erőteljes növekedésre váltottak az árak. A statisztikai hivatal értékelése szerint ebben egy sor tényező is szerepet játszhatott, így a vásárlási preferenciák változásai és a lakásvásárlási adó változtatása.

Az önálló családi házak például 9,1 százalékkal kerültek többe februárban, mint egy évvel korábban, míg a lakások és sorházak csak 6,7 százalékkal drágultak. Ennek feltehetően az az oka, hogy a járvány miatt otthonaikba szorult családok tágasabb, kényelmesebb lakóhelyet kerestek. Ráadásul tavaly nyáron felfüggesztették a lakásvásárlásokat terhelő adót, Angliában és Észak-Írországban 500 ezer fontig, Skóciában és Walesben pedig 250 ezer fontig. Skóciában március végén szűnt meg, a másik három országban pedig június végén fut ki ez a kedvezmény.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)