Jump to content

Adócsaló esztergomi ingatlanos ellen emeltek vádat

2021. 03. 11. 19:24

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség egy esztergomi vállalkozó és húsz társa ellen emelt vádat, a gyanú szerint négy év alatt háromszáz millió forint adót csaltak el - közölte a megyei főügyész csütörtökön az MTI-vel.

Reszl Ildikó tájékoztatása szerint az ingatlanok bérbeadásával foglalkozó elsőrendű vádlott 2014-től több gazdasági társaságnak adott át valótlan számlákat, hogy a bevételeik után fizetendő áfát jogosulatlanul, több évig, rendszeres haszonszerzésre törekedve csökkentsék.

A valótlan számlákat olyan társaságok nevében állították ki, amelyeket csak névleg vezettek az elsőrendű vádlott által megbízott személyek. A haszonhúzó ügyvezetők több esetben fizettek a fiktív számlákért az elsőrendű vádlottnak.

Az ügyészség húsz vádlottal szemben költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása, közülük hárommal szemben továbbá vesztegetés miatt emelt vádat. A húsz érintettből tizenkettővel - köztük a fiktív számlákat befogadó ügyvezetőkkel, valamint egyes strómanokkal - egyezséget kötöttek.

A Tatabányai Törvényszéknek indítványozták, hogy az ügyészség által kötött egyezségeket hagyja jóvá, az elsőrendű vádlottat végrehajtandó börtönbüntetésre és közügyektől eltiltásra, a többi vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélje.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)