Jump to content

Csökkentek a folyamatban lévő lakáseladások az Egyesült Államokban januárban

2021. 02. 26. 18:42

Az Egyesült Államokban havi szinten a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a folyamatban lévő lakáseladások alakulását jelző mérőszám januárban, a decemberi növekedés után.

Az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) csütörtökön azt közölte, hogy a folyamatban lévő lakáseladások indexe szezonális kiigazítással a decemberi 126,4 pontról januárban 122,8 pontra süllyedt, a várt 0,2 százalékos gyengülés helyett 2,8 százalékkal esett a mutató a decemberi 0,5 százalékos növekedést jövetően.

Éves szinten a folyamatban lévő lakáseladások 13 százalékkal nőttek januárban.

Az index januárban már a nyolcadik egymást követő hónapban tartózkodott 100 pont felett. A koronavírus-válság által nem érintett utolsó tavalyi hónapban, februárban 111,4 ponton állt az értéke. Márciusban 88,2 pontra, majd áprilisban 69,0 pontra esett a mutató. Májustól augusztusig az index folyamatosan emelkedett, májusban 99,6 ponton, augusztusban pedig 132,9 ponton állt. Augusztustól az index értéke fokozatosan csökkent, decembert kivéve.

A folyamatban lévő lakáseladások indexe a beszámolási hónapban használt lakások adásvételére megkötött szerződések évesített számát tükrözi. A szerződészám-index alakulása általában egy-két hónappal előre jelzi a használtlakás-eladások havi alakulását.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)