Jump to content

Európa legjobb középületének járó díjat kapott az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ

2021. 02. 10. 08:52

A Liget Budapest Projekt részeként megvalósult Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) nyerte el az idén az "Európa legjobb középület fejlesztése" díjat a világ egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén, az International Property Awardson (IPA) - mondta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításával megbízott Városliget Zrt. vezérigazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette, a Liget Budapest Projekt az első olyan városfejlesztési program, amely az OMRRK díjazásával együtt már háromszor kapta meg ezt az elismerést: 2018-ban a Néprajzi Múzeumot a világ legjobb középületének választották, 2019-ben pedig a Magyar Zene Háza kapta meg a "Legjobb nemzetközi középület" címet.

Gyorgyevics Benedek közölte, a verseny zsűrije a díj odaítélésekor értékelte a projektmenedzsmentet, az építészeti koncepciót és a kivitelezés minőségét. Hozzátette: bizonyára azt is figyelembe vették, hogy ebben az épületben kapott helyet a három legjelentősebb magyarországi közgyűjtemény - a Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum - több mint 350 ezer darab, szinte felbecsülhetetlen értékű műtárgya.

Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese ismertette, hogy az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ kialakításához a Freund Vilmos nevéhez köthető, 130 éves múltra visszatekintő izraelita kórházat építették át, barnamezős fejlesztéssel. Ebben az épületkomplexumban mindent "egybecsomagoltak", amit a jövő építészetéről gondolnak minőségben, innovációban, környezetvédelemben. Ez utóbbira példa, hogy az épület hűtéséhez és fűtéséhez geotermikus energiát használnak fel.

A Városliget Zrt. közleménye szerint a Liget Budapest Projekt részeként 2019-ben készült el az OMRRK épülete a Városliget melletti Szabolcs utcában. A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben világszínvonalú múzeumi raktárak, restaurátor-műhelyek, laborok és kutatószobák kaptak helyet, és itt működik a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet, valamint egy látogatóközpont.

A közleményben hangsúlyozzák: az OMRRK kialakításával Magyarország Európa legjobbjaihoz zárkózott fel. "A londoni British Museum és a szentpétervári Ermitázs frissen elkészült, illetve a párizsi Louvre kivitelezés alatt álló szakmai intézményeivel összevetésben - képességeiben, felszereltségében és kapacitásában - is állja a versenyt a hazai fejlesztés" - írják.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)