Jump to content

Rentingo.com: nyártól áremelkedés várható az albérletpiacon

2021. 01. 13. 08:48

Az albérletárak ugyan mélyponton vannak, decemberben azonban némileg már élénkült a piac, és a nyári hónapoktól, a koronavírus elleni oltás felfutásával és a turizmus beindulásával gyorsulva drágulhatnak ismét a kiadó lakások - közölte a Rentingo.com albérletkereső hétfőn az MTI-vel.

Hozzátették, hogy az egészségesebb működés, valamint a hosszabb távon várható áremelkedés egyik első jele lehet, hogy az újonnan meghirdetett albérleteknél egyre többször már nem egy, hanem újra kéthavi kauciót kérnek a bérbeadók.
Megjegyzik azt is, hogy nyárig folyamatosan emelkedik az újonnan átadott lakások - így albérletek - száma, a bővülés pedig olyan piaci szegmensben várható, amelyben a bérleti díjakat jellemzően az átlagos felett hirdetik meg a tulajdonosok, ami felfelé húzza az átlagos díjakat.

A közleményben arra is kitérnek, ha nem lesznek a rövidtávú kiadást ellehetetlenítő vagy megnehezítő szabályok, akkor több ezer lakás térhet vissza airbnb-re, mindez pedig a korábbiakhoz hasonlóan felhajtja a hosszú távon kiadott fővárosi albérletek árait. Az áremelkedéshez az is hozzájárul, hogy várhatóan a keresleti oldal kondíciói is javulnak a korlátozó intézkedések feloldásával, valamint azzal, hogy egyre többen szereznek védettséget a vírus ellen, így ismét bővülnek a munkalehetőségek, és az emelkedő jövedelmek hatására erősödik a fizetőképes kereslet. Az albérletpiaci áremelkedést tovább támogathatja, hogy várhatóan ősszel a megszokott formában indulhat újra az egyetemi élet, így a vidéki és külföldi diákok is erősítik a keresletet.

Közölték, hogy bár a Rentingo.com decemberi adatai szerint a keresleti árszint továbbra is mélyponton van, a bérbeadók azonban nem csökkentik tovább a meghirdetett bérleti díjakat. Inkább úgy alkalmazkodnak egyre többen a piaci viszonyokhoz, hogy a második havi kaució megfizetését részletekben is lehetővé teszik, emellett pedig alkuképesek: jellemzően a meghirdetett áraknál nagyjából 10 százalékkal olcsóbban adják ki a lakást.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)