Jump to content

KSH-ingatlan.com-lakbérindex: csökkennek a lakbérek

2020. 12. 08. 10:54

Folyamatosan mérséklődnek a lakbérek augusztus óta országszerte a kínálati oldalon, októberben az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal csökkentek, még a többhavi mélypontnak számító áprilisi szinttől is 0,9 százalékkal elmaradtak - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexből.

A KSH honlapján hétfőn közölt - az albérletárak havi változásának nyomon követésére szolgáló - lakbérindex szerint a fővárosban ennél kisebb eltérés alakult ki, az októberi lakbérek 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak az áprilisinál, ugyanakkor az előző hónaphoz viszonyítva 2,4 százalékkal csökkentek.

2020 októberében az aggregált országos index a 2015. évi érték 130 százalékát érte el, amely 8,4 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszaki szinttől - tették hozzá.

Ismertették: tovább emelkedett a főváros túlsúlya a kiadó lakások kínálatában, Budapest részesedése 2020 január-októberében 62 százalék volt.

A kiadásra meghirdetett lakások nagysága Budapesten átlagosan 53, a megyeszékhelyeken 57 négyzetméter volt. A kisebb településeken általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 66 négyzetmétert tett ki 2020 január-októberében.

A megfigyelt hirdetések 94 százaléka többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, 5,9 százalékban családi házakat hirdettek meg.

2020 első tíz hónapjában a vizsgált hirdetések 46 százaléka magánszemélyektől, 54 százaléka közvetítőktől származott, utóbbiak aránya Budapesten 56 százalék volt. Októberben az irodai hirdetők aránya kismértékben tovább emelkedett - részletezték.

Kitértek arra is, hogy Budapesten 2020 októberében a 2015. évi bázisindex 124 százalékot tett ki, az előző év azonos időszakinál 11,2 százalékkal alacsonyabb volt.

Az index alapján októberben Budapest kerületcsoportjai közül leginkább a budai hegyvidéki kerületekben csökkentek a lakbérek, az előző hónaphoz képest 5,2 százalékkal, miközben a budai egyéb kerületeket alapvetően stagnálás jellemezte.

A főváros pesti oldalán is mérséklődtek az árak: a pesti belső kerületekben 2,4, az átmeneti és a külső kerületekben pedig 2,2, illetve 1,3 százalékkal - közölték.

A ksh-ingatlan.com lakbérindex a magánszemélyek és közvetítők által az ingatlan.com oldalán meghirdetett kiadó ingatlanok adatain alapul.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)