Jump to content

Ingatlan.com: szeptemberben hároméves mélypontra csökkentek a fővárosi albérleti díjak

2020. 11. 11. 16:41

Több mint 5 százalékkal mérséklődtek az országban az albérleti díjak szeptemberben az előző év azonos időszakához képest; Budapesten utoljára 2017 novemberében voltak ilyen alacsonyak az átlagos havi bérleti díjak - közölte az ingatlan.com kedden az MTI-vel.

A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a fővárosban átlagosan havi 140 ezer forintért kínálják bérlésre a kiadó lakásokat, 15 százalékkal alacsonyabban, mint a koronavírus-járvány előtt.

A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta, hogy a többi egyetemvárosra inkább az árak stagnálása volt jellemző, így Debrecenben havonta átlagosan 110 ezer, Győrben 100 ezer, Pécsen pedig 90 ezer forintért lehet bérelni egy lakást. Nyíregyházán, Miskolcon és Egerben pedig 80 ezer, 84 ezer és 90 ezer forint a havi átlagos bérleti díj az ingatlanforgalmazó portál kínálatában.

A hétfőn bejelentett, koronavírus-járvány terjedését gátló intézkedések átrajzolhatják az albérletárakat az év hátralévő részében. A felsőoktatás novemberben ismét a digitális térbe költözik, ezért sok hallgató költözhet haza, így tovább nőhet a kiadó lakások jelenleg is rekordnagyságú kínálata, a megüresedő lakások miatt bővülő kínálat pedig további bérletidíj-csökkenést okozhat az év hátralévő részében.

Balogh László közölte, a helyzet nyertesei azok az egyetemisták és főiskolások lehetnek, akik a kollégiumok bezárása miatt albérletbe költöznek, mivel ők Budapesten már több mint 14 ezer, országos szinten pedig több mint 21 ezer kiadó lakásból tudnak válogatni. A fővárosi kínálat az elmúlt egy évben 62 százalékkal, a többi egyetemvárost is magában foglaló országos kínálat pedig 42 százalékkal nőtt az ingatlan.com adatai alapján.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)