Jump to content

Így szabadulj meg a mosógépben tanyázó penészgombától

2020. 10. 13. 12:36

A legpedánsabb háztartásban is előfordul, hogy láthatatlan helyeken megtelepszik a penészgomba. A rejtett kis gombatelepeket főként a vizesblokkok környékén kell keresni. Hosszú távú ignorálásukra pedig egy remek házilag is elkészíthető szer rejlik otthonodban.

Mivel a gombák és baktériumok a meleg, neves, párás zegzugokat kedvelik, ezért a mosógép és azon belül a gumi alatti perem és a dob ideális életkörülményeket jelent számukra. A mosás során az állandó magas hőmérséklet a szaporodásuknak is kedvez, a mosásból visszamaradt nedvesség pedig remek táplálékot jelent a penésznek.

Az elburjánzó penészgomba ugyan a ruhában és a gépben nem tesz kárt, de jelenléte nem egészséges, ezért nem árt havonta legalább egyszer alaposan kitakarítani a mosógépet. Az egyik leghatékonyabb gombaölő szer az ecet, ami antibakterializálja és a fertőtleníti a felületet, ezen kívül vízkőmentesíti és megszabadítja a járatokat a lerakódott törmelékektől. Az eset hatékonyságát klórral és némi citromsavval maximalizálhatjuk.

A penészmentesítési folyamat első lépéseként töröld szárazra a mosógép belsejét, majd egy új szivaccsal alaposan dörgöld át ecettel, majd klórral. Figyelj arra, hogy minden egyes sarkot és peremet átdörzsölj. Az alapos takarítást követően jön a non plus ultra: a citromsav. Önts a mosószertartóba némi citromsavat, és indítsd el a mosógépet üresen, a legmagasabb hőfokozaton.

Garantáltan nem marad egyetlen kósza baktérium vagy penész a gépben, mire lejár a mosás. Végezetül ne feledd alaposan szárazra törölni a belsejét, mert így még tovább kórokozó nélküli marad a gép.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)