Jump to content

Csempetisztítás és fugatisztítás vegyszermentesen

2020. 08. 25. 09:30

Ha szeretnéd visszanyerni fugád ragyogó fehérségét, és csempéid foltmentességét, akkor irány a konyha, ragadj ecetet és szódabikarbónát!

A fugák fehérségét visszanyerni nem egyszerű feladat, ha az ember nem jó tisztítószert vagy eszközt választ. A leggyorsabban a szürkéből fogkefével és a szódabikarbóna, ecet párossal csinálhatsz fehéret.

Az elszíneződött fugák ellen könnyen felléphetsz egy kis ecetes, szódabikarbónás oldattal. Az egyveleg pillanatok alatt lemarja a vízkő vagy penész okozta szürkeséget.

Tegyél az ecetbe szódabikarbónát és adagolt a hozzávalókat addig, míg sűrűbb nem lesz a folyadék. Utána nincs más dolgod, mint lelkiismeretesen végigsikálni a fugákat fogkefével. Biztos, ami biztos alapon az aprólékos munka után, forró vízbe keverd el egy fél citrom levét és egy kanál szódabikarbónát, és mosd át a felületet. Utána jöhet a sima vizes átmosás és kész is. A szürke ötven árnyalata végre hófehér!

A csempén lévő szennyeződésekkel, elszíneződésekkel és penésszel is hasonló módon lehet eljárni. Kétféleképp is megszabadulhatunk a káros penésztől és elszíneződésektől: ecet vagy teafa olaj használatával.

Az ecet szinte bármit képes megtisztítani, legyen szó baktériummal, penésszel, vagy szimpla foltokkal borított felületről. Ha az ecetet választjuk csempetisztítónak is, akkor permetezzük a kritikus területre, hagyjuk állni egy pár órát, majd szappanos vízzel mossuk le az elhalt penészt

Viszont, ha a másik nagyon hatékony módszer a teafa olaj használata mellett voksoltunk, akkor egy-két teáskanál teafa olajat keverjünk össze egy permetezőpalackban két csészényi vízzel, rázzuk fel és fújjuk az érintett területre. Pár óráig hagyjuk állni, majd szappanos vízzel mossuk le. A teafa olaj nagyon jó fertőtlenítő és gombaölő hatású természetes anyag. Illata olyan, mint a kámforé, de jobb, mint a bolti penészirtók erős klór szaga.

Tipp: csempetisztításkor a legjobb lenne 1-2 napig állni hagyni a keverékeket mert akkor érik el maximális hatásukat, de persze pár óra is megteszi.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)