Jump to content

Mikor ildomos a fogkefecsere?

2020. 08. 24. 09:05

A fogkefe a mindennapi szájhigiénia alapvető eszköze, ezért karbantartására is időközönkénti cseréjére oda kell figyelni. Ellenkező esetben íny- és szájproblémák alakulhatnak ki, az elhasznált fogkefén megtelepedett bacik miatt. De mikor kell megválni a szeretett kefétől?

A fogkefe a rendszeres használat során nagy igénybevételnek van kitéve, hiszen bacilusok milliót távolítja el a fogakról. Viszont, ha nem megfelelően tárolják és tisztítják ezek a baktériumok minden egyes fogmosáskor visszakerülnek a szervezetbe, illetve akkor is, ha a kefe már elöregedett.

A túlhasznált fogkefe két ismertető jele: a szétálló sörték és az apró barna foltok a szálak közt. Mindkét esetben azonnali csere javasolt, mert a fogkefe hatékonysága már minimális, illetve hemzseg a bacilusoktól. Ez általában 2-3 hónapnyi rendszeres fogsikálás után szokott bekövetkezni.

A fogkefe élettartamának hosszúsága persze függ a használati és tárolási szokásoktól is. A fogkefét használat után érdemes erős sugárban hideg vízzel leöblíteni, és olyan helyre tenni, ahol hamar megszárad. Ezekkel kivédhető, hogy a sörték közé került bacilusok tovább éljenek. A szállítása lehetőleg szárazon, műanyag e célra kialakított tartóban történjen.

A fogkefecsere elodázása hamar fogorvos székbe juttatja az embert, mivel az elhasznált kefe felsértheti az ínyt, és a rátapadt baktériumokkal pedig lefertőzheti. Ezek szövődményei pedig a végtelenségig sorolhatóak. Ezért érdemes két-három havonta cserélni, feltéve, ha a sörték nem állnak szét és nem barnulnak be.

 

 

(Forrás: biokalauz.co.hu;hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)