Jump to content

Az Egyesült Államokban vártnál kevésbé nőtt a használtlakás-eladás júniusban

2020. 07. 24. 18:00

Jelentősen, de az elemzők által vártnál kevésbé nőtt az eladott használtlakások száma az Egyesült Államokban júniusban havi összevetésben, miután a koronavírus-járvány miatt sokan még mindig hezitálnak.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetségének (NAR) honlapjára szerdán felkerült adatok szerint júniusban az előző havinál 20,7 százalékkal több használt lakást adtak el. Elemzők nagyobb, 24,5 százalékos emelkedéssel számoltak. Tavaly júniushoz képest 11,3 százalékkal csökkent a tulajdonost cserélő lakások száma.

Az eladások júniusi ütemével számolva egy teljes évben 4 millió 720 ezer lakáseladás lenne. Elemzők 4 millió 780 ezres számot vártak a májusi 3 millió 910 ezer után.

Júniusban a használt lakások mediánára éves szinten 3,5 százalékkal rekordszintre, 295 ezer 300 dollárra nőtt, és már a 100. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben.

Az eladások júniusi üteme mellett 4 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást az egy évvel korábbi 4,3 hónap után. Szakértők szerint az egészséges egyensúlyt hat-hét hónap jelentene.

Az amerikai lakáspiacon a használt ingatlanok adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)